Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Концерти > Концерт: Београдски квартет харфи
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Концерти Arhiva
Концерт: Београдски квартет харфи

15.11.2016. у 19.00 h
Наступале:
Љиљана Несторовска / ред. проф. и декан ФМУ
Милена Станишић / ванр. проф. ФМУ
Дијана Сретеновић / проф. МШ ”Мокрањац”
Ивана Павловић / соло харфиста Српског народног позоришта у Новом Саду

Атријум Народне библиотеке Србије
Улаз је слободан


У Атријуму Народне библиотеке Србије одржан је концерт Београдског квартета харфи.

Програм: Д. Радић, С. Божић, Љ. Николић, С. Нешић

Беодрадски квартет харфи основан је 1987. године на „Летњој академској радионици музике“ ФМУ у Београду, а у оквирима рада курса харфе, којим је руководила Милица Барић, редовни професор. Оснивањем овог ансамбла родила се идеја о афирмисању харфе као инструмента, а затим и промовисању групног музицирања на харфи. Уследили су бројни наступи, нове идеје, квартет је, створивши сопствену публику постао редован чинилац камерног репертоара Београда, пре свега, а и других градова у земљи. Врхунац у остварењу почетних, оснивачких амбиција, али и нових, разуђенијих замисли, квартет доживљава у последњих десетак година, у саставу у коме и данас наступа – Љиљана Несторовска (редовни професор и декан Факултета музичке уметности у Београду), Милена Станишић (ванредни професор Факултета музичке уметности), Дијана Сретеновић (професор музичке школе „Мокрањац“), Ивана Павловић (соло харфиста оркестра Српског народног позоришта у Новом Саду). Један од првих наступа наведеног састава био је 2002. на Светском конгресу харфе у Женеви. Након овога Београдски квартет харфи бележи бројне референтне наступе у земљи и иностранству, од којих се издвајају:

- Пројекат “Harp Connection” (април 2012 год) – сарадња Београдског квартета харфи и швајцарске уметнице Натали Шатлен, у оквиру кога су изведена четири концерта (Фестивал „А Темпо“ у Подгорици, концерт у Сарајеву у сарадњи са Гудачким оркестром Сарајевске филхармоније, концерт на Фестивалу харфе у Београду и концерт у Панчеву). У оквиру ових концерата изведена је једна светска премијера и неколико првих извођења у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини).
- Наступ на затварању ХI Светског конгреса харфе (World Harp Congress) као солисти са Ванкуверским симфонијским оркестром (Vancouver Symphony Orchestra), Ванкувер, Канада 2011
-Два концерта на фестивалу Rio Harp Festival у Рио де Жанеиру, Бразил 2008.
- Концерт на фестивалу „Баш-Чаршијске вечери“, Сарајево
- Концерт у сали Скупштине града Сегедина, у оквиру догађаја „Дани харфе у Сегедину“, Мађарска 2009.
- Наступ на затварању Међународног такмичења у Марибору, Словенија 2010.
-Концерт „Круг премијера“ на затварању VII Међународног фестивала харфе у Београду, када су премијерно изведена четири дупла концерта и дело домаћег композитора Божидара Обрадиновића за четири харфе и гудаче, уз сарадњу са камерним оркестром „Гудачи светог Ђорђа“, 2008.
- Концерти на „Рашким духовним свечаностима“, НИМУС-у, на фестивалу „Мермер и звуци“, и бројни други.

Београдски квартет харфи је, као своју посебну и веома битну, мисионарску делатност, развио неговање и промовисање музике домаћих аутора, посебно написане за овај ансамбл, што подразумева и сарадњу са композиторима, обострано значајну, затим и остављање написаних дела као значајно наслеђе за будућност. У оквиру ове активности издвајају се концерт на 50. Мокрањчевим данима у Неготину (2015), наступ у Женеви (2002), затварање Х Међународног фестивала харфе, затварање ХI Светског конгреса харфе у Ванкуверу, наступ на концертима у оквиру пројекта „Музика српских композитора за харфу“ (2011). Дела домаћих аутора стални су део репертоара Београдског квартета харфи.

Одабир композиција за овај концерт представља пресек композиционог стваралаштва посвећеног нашем ансамблу. Укључује свиту „Ход праскозорја“ нашег врхунског композитора Душана Радића од којих је сваки став минијатурно ремек дело другачијег стила и угођаја, дубоко мисаону и медитативну композицију Светислава Божића „Ноктурна за Чарнојевиће“ инспирисану историјом српског народа, свиту Љубомира Николића која приказује богатство фолклора народа са Балкана и светску премијеру композиције Stay Untuned Светозара Нешића, која захтева специфичан начин штимовања, различит за све четири харфе.

Добро дошли!

Фото албум са Фацебоока Народне библиотеке Србије
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња