Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Препоруке > Дан Алжира у Народној библиотеци Србије
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Препоруке Arhiva
Дан Алжира у Народној библиотеци Србије

03.11.2016. у 17.30 h


Поводом националног празника Народне Демократске Републике Алжир, Амбасада Алжира у Београду и Народна библиотека Србије, организовале су богат програм посвећен алжирској жени.

Овом приликом изложене су фотографије алжирских жена у данима отпора против окупације и њихово учешће у оружаној борби. У оквиру програма Дан Алжира, госпођа Александра Војиновић је представила своју књигу „Сећања на Алжир“ у којој описује своје утиске о Алжиру и изражава дивљење према алжирској жени и храбрости, коју је она показивала у временима тероризма, 90-тих година прошлог века. На крају програма, изведен је позоришни комад алжирског драмског писца, Мохамеда Бенгетафа, монодрама „Фатма“, коју игра српска глумица Ивана Шћепановић, и која се бави алжирском женом и њеним суочавањем са животним тешкоћама.

ПРОГРАМ

 • У Атријиму Народне библиотеке Србије, отворена је изложба фотографија, на којима су представљени поједини догађаји из славне алжирске револуције.
  Изложба ће бити отворена до 12. новембра 2016.

 • Промоција књиге „Сећања на Алжир” Александре Војиновић.
  Као супруга бившег југословенског дипломате, Александара Војиновић поетично и емотивно описује изазове са којима се сусреће једна жена приликом доласка у непознату земљу, као и своје утиске о топлини Алжираца, великој храбрости Алжирки и лепотама Алжира.

 • Монодрама „Фатма“ алжирског писца Мохамеда Бенгетафа, у преводу Јасмине Петровић. Комад је извела српска глумица Ивана Шћепановић, стални члан ансамбла Драме Народног позоришта у Београду.
  „Фатма“ је прва алжирска женска монодрама и први алжирски драмски текст преведен на српски. Игра се на многим сценама широм света (Португал, Мароко, Сенегал, Јужноафричка република итд).

 • Фото Албум НБС
  горе штампај пошаљи
  О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња