Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Народна библиотека Србије изложила Београдску крмчију
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Народна библиотека Србије изложила Београдску крмчију

25.01.2016. у h


Поводом предстојећег Савиндана, који се обележава 27. јануара, Народна библиотека Србије изложила је Београдску крмчију, препис Законоправила Светог Саве насталог у 15. веку.

Рукописна књига је исписана српскословенским језиком, специфичним и ретким типом полууставног ћирилског писма, на хартији из 1455/65. године.

Књига је откупљена за Народну библиотеку 1943. године од Станислава Кракова, заједно са неколико вредних примерака издања старог српског штампарства.

Свети Сава је до краја друге деценије 13. века саставио Законоправило (Номоканон или Крмчија), зборник изабраних закона, којим је уредио црквени и световни живот код Срба. До данас је сачувано једанаест преписа српске редакције Законоправила, а Београдска крмчија је један од њих.

Препис Београдске крмчије биће изложен до 20. фебруара текуће године у специјалној комори која се налази у холу испред Централне читаонице националне библиотеке.

Добро дошли у Народну библиотеку Србије.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња