Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Радионице > Радионица - “Успостављање националног агрегатора за Еуропеану”
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Радионице Arhiva
Радионица - “Успостављање националног агрегатора за Еуропеану”

29.01.2015. у 12:00 h
Ова радионица је окупила око 30 представника из различитих институција културе, који су учествовали у дискусији. Целодневну радионицу водили су стручњаци из Еуропеане, европске дигиталне библиотеке, архива и музеја, потала преко којег је претраживо око 40 милиона дигитализованих јединица из целе Европе.


У е-учионици Народне библиотеке Србије, одржана је радионица под називом “Успостављање националног агрегатора за Еуропеану”.
Тема радионице је успостављање сервиса националног агрегатора метаподатака, путем којег би све институције које дигитализују културно наслеђе могле да допринесу порталу Еуропеана. На тај начин ће вредно културно наслеђе из Србије бити доступније и приступачније заинтересованој публици широм Европе и света.
Водитељи радионице (Хенинг Шолц и Сесил Деварен) говорили су о занимљивим темама које се тичу праксе агрегатора за Еуропеану, ауторских права, моделима метаподатака и њиховом квалитету, софтверима и технологијама који се тренутно користе, као и онима који су у плану за коришћење у Еуропеани и шире.

Уводну реч одржале су Весна Стевановић, заменик уравника Народне библиотеке Србије и руководилац сектора Виртуална библиотека Србије, Надежда Драмићанин испред Делегације ЕУ у Србији и Марина Ракић из ЕУ Инфо центра Делегација ЕУ подржава напоре Народне библиотеке Србије на успостављању националног агрегатора за Еуропеану.
Ова радионица представља први корак Народне библиотеке Србије ка успостављању сервиса националног агрегатора за Еуропеану. Овом значајном активношћу ће се успоставити мрежа институција које се баве дигитализацијом, а које желе да развију ову делатност у складу са актуелним светским стандардима.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња