Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Округли столови > Потписан протокол о сарадњи између Министарства културе и информисања Републике Србије и Државне управе за штампу, издаваштво, радио, филм и телевизију Народне републике Кине
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Округли столови Arhiva
Потписан протокол о сарадњи између Министарства културе и информисања Републике Србије и Државне управе за штампу, издаваштво, радио, филм и телевизију Народне републике Кине

19.02.2014. у 12.00 h


У Народној библиотеци Србије данас је потписан протокол о сарадњи између Министарства културе и информисања Републике Србије и Државне опште управе за штампу, публикације, радио, филм и телевизију Кине. Протокол који предвиђа превођење и објављивање 15 књижевних дела на кинески и српски језик потписали су државни секретар Дејан Ристић и заменик министра Ву Шу Лин.

Након потписивања Протокола, државни секретар Министартва културе и информисања Дејан Ристић рекао је да се традиционално добри пријатељски односи Србије и Кине унапређују и у области културе и информисања , као и да верује да ће данашње потписивање протокола о пружању подршке превођењу са једног на други језик дати посебан подстрек бољем упознавању наших народа и наших култура.

Такође је истакао да Министарство културе и информисања сваке године организује откуп књига за потребе јавних библиотека у Србији и да је за то је ове године из буџета издвојено 120 милиона динара,као и да Министарство културе годишње организује неколико редовних конкурса у области издаваштва, међу којима је најзначајнији конкурс за пружање подршке превођењу наше литературе на страни језик за шта је ове године обезбеђено 20 милиона динара, пет пута више средстава него прошле године.

Он је истакао да ће ове године Србија наступити на осам међународних сајмова књига, а један од њих је у Кини.

Заменик министра Државне опште управе за штампу, публикације, радио, филм и телевизију Кине Ву Шу Лин је рекао да су Кина и Србија традиционално пријатељске земље и навео да је циљ њихове посете да се продуби сарадња у области културе и информисања.

Културна размена је најбољи начин за узајамно разумевање два народа, оценио је он и додао да је потписивање протокола о превођењу књижевних дела на два језика најбољи начин да народи Србије и Кине упознају историју и садашњост две земље.

Он је навео да је последњих година издаваштво у Кини доживело велики успон и додао да се у Кини годишње изда 400.000 врста публикација од којих је 250.000 нових издања, излази и 980 врста часописа, а 580 милиона становника користи Интернет као средство информисања.

Према његовим речима, Министарство финансија Кине сваке године из бужета издвоји 450 милиона јуана за објављивање стручних монографија, 60 милиона јуана за издавање кинеских класика и 54 милиона за превођење кинеских и светских књижевних дела.

Помоћник министра културе и информисања у сектору за Међународну сарадњу и европске интеграције Славица Трифуновић рекла је да је данас потписани протокол део програма међународне културне сарадње и нагласила да ће на Међународном сајму књига у Београду, Кина бити почасни гост.

Помоћник министра културе и информисања у Сектору за информисање Саша Мирковић рекао је да у Србији има око 1.300 регистрованих медија, од којих је 450 радио и телевизијских станица.

Он је додао да се од Министарства очекује да прати технолошки развој, трендове и да "надомести недостатке чињеницом да је у Србији последњи медијски закон донет пре 11 година".

Према његовим речима нова регулатива коју припрема Министарство културе и информисања, требало да сачини законодавни оквир који би медијима и новинарима у Србији омогућио што боље функционисање.

Мирковић је подсетио да је пре неколико година донета Медијска стратегтија која важи до 2016. године и додао да Министарство тренутно ради на три врло битна медијска закон - Закон о јавном информисању и медијима, Закон о електронским медијима и Закон о јавним медијским сервисима.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња