Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > Пројекта Народне библиотеке Србије ~ "Дигиталне библиотеке – едукација"
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
Пројекта Народне библиотеке Србије ~ "Дигиталне библиотеке – едукација"
Јавно предавање на тему ~ "Сврха и процес дигитализације"

10.12.2013. у 00:00 h
под покровитељством Министарства за спољњу и унутрашњу трговину и телекомуникације, уз учешће Министарства културе и информисања.


Народна библиотека Србије започела је реализацију пројекта "Дигиталне библиотеке – едукација" под покровитељством Министарства за спољњу и унутрашњу трговину и телекомуникације, уз учешће Министарства културе и информисања.

Јавно предавање на тему "Сврха и процес дигитализације" има за циљ да представи процес дигитализације, а намењено је запосленима у култури као и будућим младим стручњацима из области заштите културног наслеђа и библиотекарства.

Предавачи су:
1. Др. Зоран Огњановић, Математички Институт САНУ.
2. Марија Шеган - Пример израде дигиталне колекције, Математички Институт САНУ.
3. Адам Софронијевић - Процес дигитализације од Мисије и Визије до корисника, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".Предавању су присуствовали и госпођа Татјана Матић, Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и господин Сава Савић, Помоћник директора Управе за дигиталну агенду.
Државна секретарка Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић, позвала је данас све релевантне актере из културе да уврсте дигиталне технологије у презентацију наше културне баштине.
Матић је у свом обраћању присутнима на јавном предавању ”Сврха и процес дигитализације библиотечке грађе”, рекла да је програм „Дигиталне библиотеке“ прилика за едукацију и повезивање радника у култури у Србији. Она оцењује да ће пројекат омогућити размену искустава и примера добре праксе и са колегама из региона, а све у циљу унапређења рада на дигитализацији наше културне баштине.
”Ово је начин којим се обезбеђује синергија области информационо-комуникационих технологија и културе, као области делатности нашег министарства и фондације Народне библиотеке”, казала је државна секретарка.
По њеним речима, циљ Министарства спољне иунутрашње трговине и телекомуникација је да кроз покровитељство пројекта заједно учинимо корак напред ка унапређењу дигитализације и заштите наслеђа у Србији.
Предавање ”Сврха и процес дигитализације библиотечке грађе” има за циљ представљање процеса дигитализације културне баштине и приближавање његове сврхе, како запосленима у култури, тако и широј јавности заинтересованој за ову област.

Пројекат ”Дигиталне библиотеке – едукација” трајаће осам месеци и планиран је велики број активности у циљу едукације и промоције процеса дигитализације. Народна библиотека Србије формирала је тим стручњака који ради на овим пословима и покренула је иницијативу за дефинисање стандарда у овој области. На дефинисању стандарда ће учествовати представници релевантних институција у култури.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња