Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Предавања > Циклус предавања „Заштита наслеђа, оставштина за будућност“
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Предавања Arhiva
Циклус предавања „Заштита наслеђа, оставштина за будућност“
Појмови античке музеологије у пракси 21. века

08.10.2013. у 14.00 h
Говори: др Зоја Бојић


Витрувијевих десет књига о архитектури из 1. в. старе ере и збир текстова о уметности из дела Историја природе Плинија Старијег из 1. в. наше ере укључују и записе о томе на који начин су уметничка дела сакупљана и излагана. На ове списе надовезује се и Филострат Старији који је у 3. в. наше ере описао слике из једне неименоване приватне збирке и затим и Калистрат који је описао слободне скулптуре углавном изложене у идеалном простору. Основни појам музеологије који су ови аутори поставили је свест о трајности значаја уметничких дела, што условљава начин њиховог сакупљања, чувања и излагања. Ово предавање истражује на који начин се тај појам значаја трајности уметничких дела исказује у нама савременој музеолошкој пракси која укључује и три будућа музеја, Гугенхајм, Лувр и Зајед национални музеј у Абу Дабију.

Др Зоја Бојић је предавач на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју и на Аустралијском националном универзитету у Канбери. Аутор је више књига међу којима су Витрувије, О архитектури, 2009, Плиније Старији, О уметности, 2011 и Филострати, О сликарству, 2013,Greek art and art historiography: definitions, 2012, Roman art and art historiography: definitions, 2012, као и Art curatorship within and outside museum, 2012.

Добро дошли у Народну библиотеку Србије!

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња