Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Национална библиотека, ексклузивно, изложила "оригинално писмо Николе Тесле Јовану Јовановићу Змају"
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Национална библиотека, ексклузивно, изложила "оригинално писмо Николе Тесле Јовану Јовановићу Змају"

01.02.2013. у 00:00 h


Београд, 1. фебруар 2013. године – У оквиру активности на представљању најзначајнијих сегмената својих богатих колекција, Народна библиотека Србије први пут представља јавности оригинално писмо Николе Тесле Јовану Јовановићу Змају.
Одушевљен Змајевом поезијом, Никола Тесла саопштава у писму да је одлучио да заједно са америчким песником Робертом Џонсоном преведе Змајеве песме на енглески.
Ово писмо драгоцено је сведочанство о Теслиним књижевним интересовањима, али и о пријатељствима која су обележила његов живот. Роберт Џонсон је био Теслин пријатељ који му је много помогао да промовише своје идеје објављујући Теслине чланке или чланке о њему у магазину Центурy.
Теслино писмо Змају у Народној библиотеци Србије изложено је до 1. марта текуће године у специјалној комори која се налази у холу испред Централне читаонице националне библиотеке.

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња