Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Представљања > Сећање на 6. април
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Представљања Arhiva
Сећање на 6. април
Програм

06.04.2010. у 11 h
Косанчићев венац

 • Полагање цвећа на месту Народне библиотеке, страдале у бомбардовању 6. априла 1941.

 • О 6. априлу 1941. говори писац Владимир Пиштало

 • Музичке нумере - Хор и оркестар Хоркестар
 • Народна библиотека на Косанчићевом венцу
  Стара зграда Народне библиотеке Србије

  Народна библиотека Србије сваке године обележава дан када је 6. априла 1941. приликом бомбардовања Београда до темеља срушена зграда Народне библиотеке која се налазила на Косанчићевом венцу. Целокупни фонд Библиотеке, са вредним и оригиналним средњовековним рукописима неповратно је изгубљен. Нова зграда, у којој се и данас налази НБС, свечано је отворена 6. априла 1973.

  Народна библиотека Србије је основана 28. фебруара 1832. године. 1941. године располагала је фондом од око 300.000 књига, 1390 рукописних књига, повеља и других списа (преко 100 на пергаменту) из 12, 13. и 14. века и касније. Располагала је, затим, збиркама турских рукописа, старих штампаних књига (преко 200) од 15. до 17. века, старих карата, гравира, слика, новина. Сем тога, ту су биле сабране све књиге штампане у Србији од 1832. године, као и оне штампане у суседним земљама, затим комплетне библиотеке Вука Караџића, Лукијана Мушицког, Ђуре Даничића, П.М. Шафарика и др.
  1. априла 1941. године, у оцекивању поцетка рата, све је било спремно за евакуацију. Библиотека је била спакована у 150 сандука, рукописи посебно у 38 сандука (сваки је био тежак око 80 кг), а стари часописи у 22 сандука. 3. априла је, међутим, министар просвете М. Трифуновић забранио евакуацију просветно-културних установа Београда, па и Народне библиотеке, али је наредио да се све драгоцености склоне у подрум, што је и учињено.
  Зграда је погођена запаљивим бомбама 6. априла у 16 часова и изгорела до темеља.

  1 / 2 / 3
  горе штампај пошаљи
  О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња