Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Светска дигитална библиотека свечано покренута у Паризу
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Светска дигитална библиотека свечано покренута у Паризу

21.04.2009. у 12:00 h
Седиште Унеска у Паризу


Унеско и 32 партнерске институције су 21. априла, на Генералном заседању Унеска у Паризу, покренуле Светску дигиталну библиотеку, интернет портал који представља јединствен културни материјал библиотека и архива из целога света. Адреса портала је www.wdl.org, а доступна грађа обухвата рукописе, мапе, ретке књиге, филмове, звучне записе, принтове и фотографије. Омогућен је неограничен и бесплатан јавни приступ овом материјалу.

Народна библиотека Србије се пројекту прикључила међу првима, у априлу 2008, на позив Конгресне библиотеке из Вашингтона, као осма национална библиотека – партнер, а наша културна баштина представљена је на самом почетку рада ове светске библиотеке: Мирослављево јеванђеље и авангардни часопис Зенит су прве збирке из Србије које су ушле у трезор Светске дигиталне библиотеке.

Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије, учествовао је на церемонији покретања портала као члан Уређивачког одбора Светске дигиталне библиотеке.


Саопштење за медије из Унеска
Унеско, америчка Конгресна библиотека и партнери покрећу Светску дигиталну библиотеку

Париз, Вашингтон, 21. април – Унеско и 32 партнерске институције данас су покренуле Светску дигиталну библиотеку, вебсајт који представља јединствен културни материјал библиотека и архива из целога света. Вебсајт, лоциран на www.wdl.org, обухвата рукописе, мапе, ретке књиге, филмове, звучне записе, принтове и фотографије. Омогућен је неограничен и бесплатан јавни приступ овом материјалу.

Пројекат је покренут у седишту Унескоа, на догађају чији су домаћини били генерални директор Унескоа Коиширо Матсура и директор Конгресне библиотеке Џејмс Билингтон. Директори партнерских институција представљали су пројекат амбасадорима, министрима, делегатима и специјалним гостима који су присуствовали полугодишњој седници Извршног одбора Унескоа.

Господин Билингтон је први предложио Унескоу, године 2005, стварање Светске дигиталне библиотеке, напомињући да би такав пројекат могао „да буде користан у зближавању људи кроз величање дубине и јединствености различитих култура у једном глобалном подухвату“. Господин Матсура је поздравио предлог као „велику иницијативу која ће помоћи да се знање спаја, да се промовише међусобно разумевање и да се гаје културне и језичке разноликости“. Поред промовисања међусобног разумевања, пројекат има за циљ да проширује обим и разноврсност културних садржаја на Интернету, обезбеђује ресурсе за предаваче, научнике и све друге кориснике, као и да премошћава дигитални јаз између земаља изграђивањем капацитета у партнерским земљама.

Светска дигитална библиотека функционише на седам језика – арапском, кинеском, енглеском, француском, португалском, руском и шпанском – и обухвата садржаје на више од 40 језика. Омогућено је међукултурно и међувременско претраживање. Описи сваког предмета и видео записа, са стручним кураторима који говоре о изабраним предметима, обезбеђују контекст за кориснике и намењене су томе да распламсају радозналост и подстакну и студенте и обичне кориснике на упознавање културног наслеђа свих земаља.

Светску дигиталну библиотеку развио је тим Конгресне библиотеке. Техничку подршку пружила је Библиотека Алеxандрина у Александрији, у Египту. Институције које су дале свој допринос Светској дигиталној библиотеци обухватају националне библиотеке и културне и образовне институције у Бразилу, Египту, Кини, Француској, Ираку, Израелу, Јапану, Малију, Мексику, Мароку, Холандији, Катару, Руској Федерацији, Саудијској Арабији, Србији, Словачкој, Јужној Африци, Шведској, Уганди, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама.

„Унеско поздравља стварање Светске дигиталне библиотеке, која одражава вредности и приоритете наше Организације“, изјавио је г. Матсура. „Светска дигитална библиотека нуди непроцењиву платформу за слободан проток информација, за међународну солидарност, за уздизање културне разноликости и за изграђивање друштава знања. Са пројектима попут Дигиталне библиотеке, културни и друштвени потенцијал дигиталних технологија долази на своје место“.
„Почаствовани смо што радимо са тако много библиотека на овом подухвату“, рекао је г. Билингтон, „и захвални смо на снажној подршци коју Унеско пружа овом пројекту. Оно што смо покренули данас јесте први корак. Унапред се радујемо томе што ћемо видети да пројекат остварује своју амбицију спајања људи, продубљивања међусобног разумевања и помагања електронски оријентисаним младим људима да уживају у оном што је најбоље у традиционалној култури, коришћењем новог медија“.

Њено величанство Шеика Мозах Бинт Насер Ал-Миснед, специјални изасланик Унескоа за основно и високо образовање, честитала је Унескоу и партнерским институцијама на покретању Светске дигиталне библиотеке и изјавила да је „Катар веома поносан што је један од оснивача ове изузетне међународне сарадње“. Њено величанство је напоменуло да је „универзално образовање кључ међународног разумевања“, а „овај ће труд допринети развитку разумевања других култура и нација“.

Национална библиотека Кине дала је допринос у рукописима, мапама, књигама, као и каменим отисцима и костима пророчишта који се протежу кроз кинеску историју од прадавног до савременог доба. „Пројекат Светске дигиталне библиотеке нуди сасвим нову платформу за представљање разноликости цивилизација света“, рекао је др Фуруи Чан, директор Националне библиотеке Кине. „Овим се омогућава културна размена спајањем различитих земаља и народа међусобним разумевањем и обогађивањем. Дух једнакости и отвореног разумевања показује се у пуном светлу стварањем ове Светске дигиталне библиотеке. Национална библиотека Кине је спремна да тесно сарађује са Светском дигиталном библиотеком, настављајући да заједнички промовише просперитет и напредак свих људских цивилизација“.

Примери осталих приказаних вредности обухватају арапске научне рукописе из Националне библиотеке и архива Египта; ране фотографије Латинске Америке из Националне библиотеке у Бразилу; Хyакуманто дарани, публикацију из 764. године из Националне библиотеке Јапана; чувену Ђаволову Библију из Националне библиотеке Шведске; дела арапске, персијске и турске калиграфије из збирки Конгресне библиотеке САД.

Пре покретања, г. Матсура је позвао земље чланице Унескоа да подстакну културне институције да се укључе у развитак пројекта. Напоменуо је да би њихово учешће допринело развоју истински универзалне дигиталне библиотеке која представља културно наслеђе и достигнућа свих земаља. Господин Матсуура је истакао синергију између ове иницијативе и Унесковог програма Памћење света, напомињући да ће Светска дигитална библиотека помоћи да се обезбеди јавни приступ дигиталним верзијама збирки регистра Памћење света.

Један од Унескових основних мандата јесте да промовише слободан проток свих облика образовања, науке, културе и комуникације. Организација стога промовише образовање, истраживање и размену кроз побољшану и повећану доступност садржаја на Интернету. У том циљу она сарађује са одређеним бројем партнера на стварању дигиталних и других спремишта.
Изводи из медија
Данас
Политика
РТС:

горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња