Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > Светска дигитална библиотека
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
Светска дигитална библиотека

26.01.2009. у 12:00 h
Управник НБС Сретен Угричић представио пројекат Светска дигитална библиотека на редовној конференцији за медије Министарства културе
WDL - http://www.worlddigitallibrary.org

Светска дигитална библиотека је дигитални трезор светске културне баштине и писане речи који су основали УНЕСКО и Конгресна библиотека из Вашингтона. Пројекат је инициран у октобру 2007, док ће на Генералном заседању УНЕСКО-а у Паризу 21. априла 2009, Светска дигитална библиотека бити пуштена у рад.

Јединствена и вредна дела светског културног наслеђа (књиге, рукописи, филмови, мапе, фотографије, звучни записи и сл.) биће доступна на Интернету, и то у вишејезичном формату, уз бројне алатке за претраживање и приказивање грађе.

На позив Конгресне библиотеке из Вашингтона, Народна библиотека Србије се прикључила пројекту међу првима, као пета земља и као осма национална библиотека – партнер пројекта. Споразум о приступању пројекту, између Народне библиотеке Србије и Конгресне библиотеке у Вашингтону, потписан је у априлу 2008. године.

Сретен Угричић, управник НБС, члан је Селекционе комисије Светске дигиталне библиотеке, која је заседала у Каиру 12-15. јануара ове године. НБС је Светској дигиталној библиотеци понудила прва два документа која ће представљати културу Србије – Мирослављево јеванђеље, које се већ налази на УНЕСКО-вој листи "Памћење света", и авангардни часопис Зенит. Оба документа садрже утицаје културних трендова и духовне климе истока и запада Европе у периодима када су настали и показују фантастичан распон српске културе која у трајању од 800 година може да се похвали доприносима од универзалног значаја за човечанство.
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња