Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Вести > УНЕСКО светски дан аудио-визуелне баштине
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Вести Arhiva
УНЕСКО светски дан аудио-визуелне баштине

27.10.2008. у h
http://www.ccaaa.org/

Током XX века, значајан део аудио-визуелног културног наслеђа је изгубљен. Многи преостали звучни и видео снимци, занемарени су и не могу се повратити из стања пропадања. Уколико се не подигне колективна свесност о значају заштите овог блага, овај тренд ће се наставити.
Пре две године, на предлог Чешке републике, УНЕСКО проглашава 27. октобар за Светски дан аудиовизуелне културне баштине. Идеја је да се на овај начин подигне свесност о потреби хитне заштите аудио-визуелног наслеђа.
27. октобра 1980. године, генерална конференција УНЕСКА усвојила је „Препоруке о чувању и заштити покретних слика”, чиме се први пут званично скренула пажња на културну и историјску важност телевизијских и филмских снимака, и упутио апел да се одлучном акцијом осигура њихова заштита.

УНЕСКО је промоцију Светског дана аудио-визуелне баштине поверио Већу за координацију удружења аудио-визуелних архива (Co-ordinating Council of Audiovisual Archives Associations - CCAAA), кровној организацији међународних невладиних организација које се баве заштитом аудио-визуелне баштине. Ове године, тема прославе је "Аудиовизуелна баштина као сведок културног диверзитета", која истиче УНЕСКО конвенцију о заштити и промоцији диверзитета културне експресије.
Народна библиотека Србије позвана је да учествује у обележавању Светског дана аудио-визуелне културне баштине. Као прва и за сада једина институција у Србији, која је преузела конкретне кораке у заштити најстаријих звучних снимака, Народна библиотека Србије представља део дигиталне збирке грамофонских плоча сниманих на 78 обртаја, који чине до сада небјављени снимци, кратки текстови о извођачима и композиторима, и галерија слика.

Албум старих грамофонских плоча на 78 обртаја
горе штампај пошаљи
О нама / Каталози/e-Извори / Збирке / Инфо за кориснике / За библиотекаре / Образовни центар / Издања / Дешавања / Инфо за издаваче / Међународна сарадња