Приступна страна
Приступна страна > Дешавања > Стручни скупови > Библионет 2008
Предавања
Разговор
Семинари
Изложбе
Концерти
Стручни скупови
Радионице
Конференције за медије
Представљања
Пројекције
Посете
Препоруке
Download
Дигиталне виртуелне изложбе
Вести
Округли столови
Фото албуми
Легат Љубице Цуце Сокић
Стручни скупови Arhiva
Библионет 2008
Дани матичних библиотека Србије

02.06.2008. у 14:00 h
Тема: Библиотечке услуге
2 – 3. јун 2008, Градска библиотека у Суботици
У организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке Суботица, 2 и 3. јуна 2008. године одржан је стручно – научни скуп Библионет 2008: дани матичних библиотека Србије. На тему другог Библионета који Заједница организује, Библиотечке услуге, излагало је 20 библиотекара из Србије, као и гошћа из Бугарске, директор Народне библиотеке Св. Св. Ћирило и Методије, проф. др Борјана Христова.
Концепција скупа, значајно измењена у односу на прошлогодишњу, како у организационом тако и у садржинском смислу, обухватила је четири радне сесије подељене по тематима. Првог дана представљени су токови савременог библиотекарства кроз радове засноване на праћењу најновијих техничких и технолошких достигнућа и могућности њихове примене на библиотечко-информациону делатност. Друга група излаганих радова претежно је садржала примере из непосредног искуства у стручном раду домаћих библиотека. У оквиру сваке радне сесије уприличене су дискусије са циљем да се продубљено, проблемски и критички анализирају идеје представљених радова.
На Библионету 2008. представљено је и дело академика Александра Младеновића о коме су надахнуто говориле његове дугогодишње колеге и пријатељи, проф. др Борјана Христова, Љубица Штављанин – Ђорђевић и проф. др Мато Пижурица.
У оквиру дела програма у коме је, као и претходне године, представљена књига из савремене продукције литературе из области библиотечко-информационе делатности, о свету информација Мајкла Хила и књизи Утицај информације на друштво: испитивање њене природе, вредности и употребе (Београд : Народна библиотека Србије, 2008) говориле су Ана Савић и Весна Ињац из Народне библиотеке Србије.
У оквиру пратећег дела програма, у раскошном сецесијском амбијенту суботичке Градске већнице, гости су присуствавали концерту са избором из дела Брамса, Беле Бартока, а у извођењу суботичког Гарден квартета. Излетом на Палић и посетом огранку Градске библиотеке Суботица, уз изванредно гостопримство домаћина, завршен је овогодишњи Библионет.

Драгана Милуновић