http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/press_release.php?id=5731

Почетак детаљне санације зграде Народне библиотеке Србије заказан за наредно пролеће


25.11.2004. - Данас

Узрок поплаве биће познат у понедељак

Управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић истакао је да су комплетна санација и реконструкција зграде библиотеке једини начин да се њен књижни фонд сачува од поплаве која је захватила библиотечки магацин и већ уништила велики број књига у њему. Он је на јучерашњој конференцији за новинаре рекао да у библиотеци тренутно дежурају три човека који воде рачуна да не буду угрожене још неке књиге, али је додао да је питање колико ће та метода бити ефикасна када падне први снег. Према његовим речима, једини начин да се настали проблем реши је рекострукција магацина коју су предложиле службе Скупштине града Београда, али ти радови могу да почну тек на пролеће. Угричић је рекао да би у оквиру поменуте реконструкције простор магацина био проширен, а да ће Народна библиотека Србије 90 одсто оштећених књига рестаурирати, док ће оне које су потпуно оштећене бити замењене новим.

Главни архитекта града Београда Ђорђе Бобић рекао је да се конкретан узрок поплаве у магацину НБС још не зна и да ће тако нешто бити познато тек у понедељак, када стручњаци Завода за вештачење заврше свој посао. Бобић је објаснио да тренутно постоји више претпоставки око тога шта је изазвало поплаву, као и да се сумња да су то могли да буду и радови око уређења Врачарског платоа.

- Након извештаја Завода за вештачење ангажоваћемо Грађевински факултет у Београду да изради пројекат детаљне санације читаве зграде библиотеке. Радници предузећа "Изолација" већ су почели радове на привременој санацији тог објекта и они ће бити готови за два до три дана. На тај начин, зграда Народне библиотеке ће бити обезбеђена до пролећа, када се очекује почетак обимније и озбиљније санације - објаснио је Бобић. Према његовим речима, Министарство културе Републике Србије досад није показало веће интересовање за ситуацију у којој се објекат националне библиотеке нашао, иако се та библиотека налази у власништву и надлежности поменутог министарства.
Међутим, тврди Бобић, град Београд ће наставити да финансира радове на отклањању настале штете, мада ће покушати и да "изврши притисак" на ресорно министарство како би заједничким снагама учествовали у реализацији тог пројекта.

И. А.