http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/press_release.php?id=20908

“Мајн Кампф” најбоља међу најчитанијим књигама у 2011.


28.02.2012. - Блиц

Књижевнику Светиславу Басари данас је на свечаности обележавања 180 година Народне библиотеке Србије уручена Награда за за најбољу међу најчитанијим књигама у 2011. години, за наслов “Мајн Кампф”

Басара је, обративши се присустнима, рекао да је велика част по други пут добити награду Народне библиотеке Србије, а задовољство је увећано чињеницом да је добија на дан када ова установа културе обележава 180 година од оснивања.
Он је додао да није веровао када су му саопштили да је добио награду.

“У том роману има много горких речи о српској историји, политици и српским политичарима, до те мере да много старије и утемељеније културе не би могле је поднети као ‘мејнстрим’ и свакако да та књига не би могла бити награђена ни у старијим културама”, истакао је Басара.

Он је оценио да награда сведочи да се “поље српске духовности непрестано шири и да је у стању да апсорбује и екстремна и крајње различита мишљења, што је оптимистично”.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић је у својству председеника жирија за доделу награде образложио једногласну одлуку, истакавши да “Мајн Кампф” нуди оштар и бескомпромисан пресек друштвене стварности, “слику српског фашизма” и његову генеалогију од друге половине 20. века до данас.

Жири је приметио да су феномени које Басара својим романом захвата, као што су погубна идеологија, општа корумпираност, друштвена деградираност, неспособност политичара, карактеристични за “нашу свакодневницу”.