http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/press_release.php?id=20059

Дан сећања на најмрачније поглавље немачко-српских односа


06.04.2011. - Данас

Лајпцишка библиотека вратила Србији 796 књига заплењених у Другом светском рату.

Београд - Поводом 70. годишњице нацистичког бомбардовања Београда и бројних цивилних тачака међу којима је била и библиотека на Косанчићевом венцу, јуче су на месту гранатиране библиотеке венце положили амбасадор Немачке Волфганг Марс, секретарка за културу града Београда Ивана Авжнер, управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић и министар културе Предраг Марковић. Након тога, у Народној библиотеци одржана је свечана примопредаја 790 књига јеврејског издавача Геце Кона које су током рата заплењене и све до сада чуване у Лајпцишкој библиотеци.

- Ово је дан сећања на најмрачније поглавље немачко-српских односа у рату у коме напади нису били усмерени само на војне циљеве и када је разрушен град и библиотека, погинули цивили. Филозоф Макс Вебер је писао да је нација заједница сећања. Знамо да се сећање чува у књигама, а онај ко једном народу одузима књиге, одузима му и део сећања. Напад је тако био усмерен на саму душу Србије. Ми данас не можемо ништа да надокнадимо нити исправимо. Можемо да се суочимо и молимо за опроштај. Једино представници жртава могу први да пруже руку помирења. Ми смо се суочили и наша политика усмерена је на помирење и сарадњу. Захвалан сам што нам се и у Србији одаје признање и пружа шанса. Нарочито у тренутку симболичног враћања књига јеврејског издавача Геце Кона - рекао је у Народној библиотеци немачки амбасадор Волфганг Марс.

Министар културе Предраг Марковић истакао је том приликом да бисмо на немачком примеру могли да научимо како се чува и своје и туђе културно благо.

- Поштујемо данашњи гест ради сећања на оно што је нестало. Прошло је 70 година па ће тако и овај дан, остаје нам само поука која је данас изречена и велика срећа што је на челу националне библиотеке један филозоф који ће умети да је понови: Садашњост је само трен пре прошлости - рекао је Марковић и додао да се у том часу налазимо на платоу са два недовршена храма, а међу враћеним књигама управо је и нацрт о црквеном законодавству, као и дела Стерије Поповића који нас је учио колико зла лажни родољуби могу да учине. Примопредаји је присуствовао и управник Лајпцишке библиотеке Улрих Јоханес Шнајдер који је напоменуо да у овој кући од 2009. траје пројекат истраживања отетих добара у доба националсоцијализма. Реч је о књигама чији власници још нису пронађени, а када су наследници могли да посведоче своје потражње, лајпцишка Универзитетска библиотека, одмах је враћала имовину која јој не припада.

70 година библиотечке тишине

Народна библиотека Србије сваке године обележава дан када је 6. априла 1941. приликом бомбардовања до темеља срушена зграда тадашње Народне библиотеке на Косанчићевом венцу. Основана је 1832. и до дана бомбардовања располагала је фондом од око 300 хиљада књига, 1.390 рукописних књига, повеља и списа, збиркама турских рукописа, преко 200 старих штампаних књига од 15. до 17. века, старих карата, гравира и новина, слика... Уништене су комплетне библиотеке Вука Караџића, Лукијана Мушицког, Ђуре Даничића и Шафарика, као и бројне друге. Сретен Угричић је на Косанчићевом венцу јуче напоменуо да се већ седам деценија сакупљамо на том месту и само ћутимо, као што се то чини у библиотеци, а да је задатак садашње управе реституција имовине библиотеке.

А. В. Малушев