http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/press_release.php?id=19040

Писац рођен у библиотеци


01.03.2010. - Вечерње новости

Народна библиотека Србије прославила је у недељу 178 година постојања. Тим поводом награда за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије уручена је, у обновљеном атријуму, Владимиру Пишталу за роман “Тесла, портрет међу маскама”, у издању зрењанинске “Агоре”.

Пишталу је награду, која се додељује сваке године поводом обележавања Дана НБС, уручио министар културе Небојша Брадић.
- Ово је награда стручњака и читалаца - рекао је овогодишњи лауреат. - Захвалан сам на овом признању из личних разлога. Отац ми је био директор Универзитетске библиотеке у Сарајеву. Моја мајка је радила у библиотеци и одатле је, трамвајем, отишла на порођај. После сам се често враћао у библиотеку, место на коме је цела прича за мене почела. Ето, данас у библиотеци примам награду.
Директор НБС Сретен Угричић, који је био председник жирија, нагласио је да се први пут после промене концепције награде догађа да је најбоља књига по оцени жирија уједно и најтраженија према бодовању из анкете спроведене у библиотекама. Угричић је додао да су се у жирију ломила копља између Пишталовог “Тесле” и романа “Хамам Балканија” Владислава Бајца, који је на четвртом месту ранг-листе најтраженијих наслова у библиотекама широм Србије, иза “Довољног разлога” Марије Јовановић и “Записа душе” Љиљане Хабјановић-Ђуровић.
Прослава Дана НБС била је и у знаку реконструкције овог здања у Карађорђевом парку. Министар Брадић је рекао да очекује да ће реконструисана зграда бити отворена током ове године и додао да су за завршетак радова и ове године издвојена значајна средства из Националног инвестиционог плана. Он је нагласио да ће Министарство подржати активности НБС, које ће посебно бити интензивиране од априла 2010. и током 2011. године, у оквиру акције “Година књиге”.
Наша најстарија установа културе основана је 28. фебруара 1832. године указом кнеза Милоша Обреновића, по узору на библиотеке великих земаља.

РАНГ ЛИСТА
1. “ТЕСЛА, ПОРТРЕТ МЕЂУ МАСКАМА” Владимир Пиштало “Агора”
2. “ДОВОЉАН РАЗЛОГ” Марија Јовановић Ауторско издање
3. “ЗАПИС ДУШЕ” Љиљана Хабјановић Ђуровић “Глобосино Александрија”
4. “ХАМАМ БАЛКАНИЈА” Владислав Бајац “Архипелаг”
5. “ВОДА ИЗ КАМЕНА” Љиљана Хабјановић Ђуровић “Глобосино Александрија”
6. “АЗБУКА МОГ ЖИВОТА” Мирјана Бобић Мојсиловић “Чигоја штампа”
7. “ИСПОВЕСТИ” Момо Капор Српска књижевна задруга
8. “ТОП ЈЕ БИО ВРЕО” Владимир Кецмановић “Виа принт”
9. “РУСКИ ПРОЗОР” Драган Великић “Стубови културе”
10. “МАНГО” Љубица Арсић “Лагуна”

Д.Б.М.