http://www.nbs.nbs.bg.ac.yu/about_us/press_release.php?pf%3D1%26id%3D15817

Пожар однео благо


02.04.2008. - Вечерње новости

Власотинце - Пожар је букнуо у уторак у 9 часова и за тили час ватрена стихија је опустошила цели први спрат Народне библиотеке "Десанка Максимовић". Пожар је локализован, али није било спаса кровној конструкцији, ни великом књижном фонду.

Ватрогасци, запослени у библиотеци, службеници локалне самоуправе и суграђани, упркос опасности од урушења, спасавали су драгоцене књиге смештене у приземљу.
Катарина Цокановић, директорка библиотеке, и председник општине Срђан Шушулић изјавили су да је штета непроцењива, јер сама зграда, познатија као Гигина кућа, спада у споменике културе.
- Саградио ју је Стојан Стојановић Гига још далеке 1850. године. Пре две године смо реновирали кровну конструкцију и електромрежу - казала нам је директорка у предаху акције спасавања књига. Није крила своје разочарење што су изгубили богату едицију стручне и историјске литературе, као и завичајне књиге и документе.
- Осетили смо дим и чини ми се да је истог тренутка почео да гори цео кров. Морали смо, нас двадесетак, да изађемо из зграде, јер није било начина да се сами боримо са ватреном стихијом.
Председник Срђан Шушулић каже да, и поред седам апарата за гашење пожара, није могло да се стане на пут ватри, јер осим дрвене кровне конструкције и сами зидови су грађени од сламе и блата.
- Прошле године је библиотека потпуно компјутеризована и климатизована. Међутим, све су то надокнадиве ствари за разлику од неких књига, које су изгубљене заувек - разочаран је Шушулић.
Власотиначка билиотека има око хиљаду сталних чланова и 11.000 посета годишње.

Густ дим ометао истрагу
Јуче су на лицу места били истражни органи, али нису могли да обаве пре подне увиђај, јер ватра није била потпуно угашена. Густ црни дим дуго је куљао са згаришта, а повремено се и ватра јављала.

Помоћ
Шушулић је о пожару одмах обавестио Министарство културе и Завод за заштиту споменика из Ниша, а из Београда су се у Власотинце одмах упутили Ивана Стефановић, државни секретар Министарства и Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије. Министарство ће пружити потребну финансијску и стручну помоћ, а Народна библиотека ће попунити књижевни фонд. По првим проценама, зграда библиотеке ће моћи да се реконструише. Гигина кућа саграђена је у старобалканском стилу и на једном делу плафона налазио се вредан дрвени дуборез.

Д. Миљковић