Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Укида се најчитанија?!


Укида се најчитанија?!


17.11.2005. - Вечерње новости

ПОСЛЕ више од три деценије престижна награда Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године биће, највероватније, укинута. Признање се више неће уручивати домаћем писцу чија је књига била најтраженија у библиотекама, већ ће добитника, на основу још недефинисаних критеријума, бирати жири библиотекара.

Ово је речено на јучерашњем скупу у Библиотеци на којем је саопштено да су ту иницијативу, која је потекла од управника Сретена Угричића, а подржана од Управног одбора, прихватили библиотекари из 73 библиотеке.
- Библиотека не треба да залаже своје име, традицију и ауторитет за промоцију популистичких и комерцијалних мерила вредности, која су постала доминантна у нашој култури - рекао је Угричић. - Она би требало да подржава значајна дела високих квалитета, јер мора да сачува статус признате установе културе, сазнања, образовања и васпитања, науке и стваралаштва, зарад чувања културног блага, неговања историје и традиције, бриге за древно и за ново, за аутохтоно и за другачије. Зато би требало да награду замрзнемо док не пронађемо право решење које ће помирити оба критеријума - интересовање читалаца и уметничку вредност награђеног дела.
Писац чије су књиге најтраженије, довољно је награђен тиме што су његове књиге најчитаније, а његов издавач чињеницом да је зарадио доста новца. Тако да је награда Народне библиотеке сувишна, сматра Бранко Кукић, писац и уредник часописа "Градац". Писац и власник "Геопоетике" Владислав Бајац је рекао да се књижевност код нас све више претвара у математику, све се своди на тираже, али то није прави критеријум.
Директор панчевачке библиотеке Немања Ротар се заложио да се укине ова награда, јер у Србији постоји толико књижевних признања да ће ускоро сваки писац имати по једну своју награду. Професор др Љубиша Рајић је рекао да би прво требало одредити критеријуме које књиге не могу ући, због лоше књижевне вредности, у обзир за избор награде, па тек онда размишљати о осталом. Власник "Клија" Зоран Хамовић је похвалио одлуку да се "квантитет замени за квалитет".
Писац Љиљана Хабјановић Ђуровић, која је три пута понела признање као аутор најчитаније књиге жустро је реаговала на предлог. Она је подсетила да је награда за најчитанију књигу први пут додељена 1973. године, Милошу Црњанском, а да су је добили Михаило Лалић, Миодраг Булатовић, Александар Тишма, Добрило Ненадић, Слободан Селенић, Добрица Ћосић, Светлана Велмар Јанковић...
- Награда је неколико пута "замрзавана", 1974, 1982. и у периоду од 1985. до 1988. године. Баш оних година када су најчитаније књиге биле "Време смрти", "Верник" и "Отпадник" Добрице Ћосића, "Судија" Вука Драшковића, "Трен 2" Антонија Исаковића, "Књига о Милутину" Данка Поповића и "Књига жалби" Моме Капора. Књиге обележене од стране идеолошких комисија као антикомунистичке и националистичке, а њихови аутори као неподобни. Укидањем овако конципиране награде, пориче се право читалаца на сопствени избор и одузима библиотекама смисао постојања.
Реплицирао јој је и председник УО Библиотеке Иван Чоловић:
- Одлука о промени начина избора награде није уперена против тиражних писаца, нити против издавача, чак ни против писаца који су подржавали режим Слободана Милошевића, режим који нас је ојадио више него било шта друго у нашој историји. Али, то није била сврха ове измене. Сматрамо да је додела награде сувишна, јер су данас бестселери награђени на многе начине.
Угричић је изразио жаљење што "Хабјановићева није учествовала у дискусији, већ је донела унапред припремљен реферат" и додао да не види ништа спорно, јер јој је он два пута, лично, уручио награду, На крају јој је честитао што је погодила укус читалачке публике.

Д. Матовић

горе штампај пошаљи