Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ: „ИНФОТЕКАР“ НАГРАДА - НАЈБОЉОЈ БИБЛИОТЕЦИ И БИБЛИОТЕКАРУ


НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ: „ИНФОТЕКАР“ НАГРАДА - НАЈБОЉОЈ БИБЛИОТЕЦИ И БИБЛИОТЕКАРУ


25.10.2005. - Данас - специјални додатак

На свом штанду, на самом улазу у халу 14, Народна библиотека Србије представиће нека од својих новијих издања међу којима се посебно издваја капитално дело из области историје српске фотографије, богато илустрована и добро опремљена монографија „Стара српска фотографија“ Бранибора Дебељковића, чији се легат чува у Посебним фондовима НБС.

Народна библиотека Србије је у оквиру своје издавачке делатности покренула и нову едицију „Ризом“, коју ће на Сајму представити први наслов, зборник текстова „Како читати“. Реч је о зборнику излагања из циклуса одржаног у Библиотеци, осмишљеног да проблематизује феномен читања данас, а међу ауторима су Милета Продановић, Татјана Росић, Новица Милић, Ненад Димитријевић, Јасмина Лукић, Сретен Угричић и други. НБС ће представити и једно своје мултимедијално издање, „Светогорске графике“ са седамдесет отисака графика манастира са Свете горе из фонда Библиотеке, обрађених у високој резолуцији и пропраћених уводним текстом, легендама и музичком подлогом. Од својих издања НБС издваја и „Наси - српски речник“ Драгана Јанековића, комплетан речник хијероглифа народа Наси уз препев три античка рукописа ове изумрле цивилизације чији су спевови уврштени у Унесков каталог Памћење света. Старе текстове Наси народа, до сада непреведене, поседују само највеће библиотеке света. У сарадњи са издавачком кућом Цлио, НБС представља и „Конзервацију књига“ Антониа Ђардула и „Науку о информацијама“ Ив Франсоа Ле Коадика. На штанду НБС биће представљени и нови наслови стручне литературе за библиотекаре.

Народна библиотека Србије на Сајму књига 2005, поред својих издања, посетиоцима представља и занимљиво осмишљену изложбу Дејана Вукићевића „Каква корист од наслова“. Поставка указује на важност избора самог наслова дела, што је често запостављено у књижевној теорији и лексикографији, и на увид нуди неке од заиста невероватних насловних решења. Изложба је сачињена на основу фонда НБС. Током Сајма књига, специјална гошћа НБС биће шпанска књижевна критичарка Мерцедес Монмани, која се бави источноевропском литературом као и рецепцијом ове књижевности у Шпанији. Њен боравак у Београду и посету Сајму књига помогло је Министарство културе Краљевине Шпаније.

У петак, 28. октобра на Сајму књига биће одржан Форум издавача и библиотекара, у оквиру ког ће, у 13 сати, управник НБС Сретен Угричић образложити две награде - „Инфотекар“ - најбољој библиотеци и најбољем библиотекару за унапређење информатичке културе и пословне комуникације у области библиотечке делатности у Србији. Награде у виду компјутерске опреме уручује кућа „Информатика“.

M. J.

горе штампај пошаљи