Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Због гараже угрожене књиге


Због гараже угрожене књиге


31.08.2005. - B92

Београд -- Према пројекту Урбанистичког завода, Београђанима ће испод Народне библиотеке Србије бити омогућено коришћење нових 350 паркинг места.

Иако је пројектом предвиђена и изградња депоа за књиге на нових 4.000 метара квадратних, у Народној библиотеци кажу да ће због изградње гараже бити угрожене книјге.

Гаража, која би требало да олакша паркирање на Врачарском платоу, према речима директора Народне библиотеке, Сретена Угричића, могла би да угрози безбедност библиотеке. Њега брине то што би, по проценама експерата, гаража у близини два објекта од националног значаја, Библиотеке и Храма Светог Саве, могла бити искоришћена за терористичке нападе. Други разлог је што је стабилност објекта већ угрожена прошлогодишњим грађевинским радовима. "Наш магацин је у претходном периоду био угрожен продирањем воде управо због тих поремећаја у статици овога терена због изградње Светосавског храма и Врачарског платоа и ми то сад покушавамо да санирамо, једна изградња ове величине и габарита би поново угрозила целу ствар. Наша зграда је напрсла на неколико места", каже Сретен Угричић, директор Народне библиотеке.

Још један од разлога неприхватања пројекта јесу издувни гасови који нарушавају микроклиму, односно штете књигама, јер разједају папир. Због тога би била угрожена збирка књига од непроцењиве вредности. Међутим, надлежни у кабинету градоначелника Београда кажу да су књиге сада много више угрожене: "Сада се испред библиотеке на том простору налази 150 аутомобила, који се неуредно паркирају и који стварно загађују средину. Када аутомобили сиђу у гаражу онда се емисија штетних гасова у атмосферу пушта кроз филтер, врло контролисано и ја тврдим да ће загађења на том простору бити мање", објашњава Ђорђе Бобић, главни градски архитекта.

Бобић каже и да разлози које наводе у Народној библиотеци нису довољни да се одустане од пројекта. Ако београдске власти не уваже примедбе библиотеке, изградња гараже за 350 аутомобила почеће за две године.горе штампај пошаљи