Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Уочи усвајања регулационог плана Врачара


Уочи усвајања регулационог плана Врачара


31.08.2005. - Блиц

Ризична зона за Народну библиотеку Србије

Уколико градска комисија усвоји предлог Плана детаљне регулације дела Врачарског платоа, Народна библиотека Србије постаће део стамбенопословне зоне и на њу ће се примењивати критеријуми адекватни објекту у таквој зони - што су управник НБС и Управни одбор ове институције од врхунског националног значаја, оценили као вид притиска у спору са градским оцима око намераване изградње подземне гараже са 350 места у Скерлићевој улици. "Стручњаци којима смо се обратили, помогли су да аргументовано образложимо своје примедбе на изградњу подземног објекта у непосредној близини Библиотеке", рекао је управник НБС Сретен Угричић, током јучерашњег сусрета са новинарима, и објаснио да се примедбе односе пре свега на нестабилност терена и нарушавање микроклиме, што ће посебно штетити књигама похрањеним у подземним депоима са природном вентилацијом.

Један од најопаснијих узрока оштећења целулозних влакана, које су основни састојак папира, јесу кисели гасови из атмосфере, напомиње се у писаном образложењу конзерватора: "Изградњом јавне гараже у близини зграде НБС, директно би се утицало на погоршање микроклиме Врачарског платоа. Сагоревањем горива у моторима ослобађају се азотни и сумпорни оксиди који утичу на убрзану разградњу целулозе. Народна библиотека Србије има систем природне вентилације депоа и трезора, и продукти сагоревања горива директно би се убацивали у ове просторе". Своје мишљење о степену ризика по Библиотеку доставио је и декан Факултета цивилне одбране, који је оценио да би гаража онемогућила безбедну контролу Врачарског платоа што би, посебно током верских празника, Библиотеку уврстило међу такозване меке мете. "Могућност акциденталних експлозија или пожара у гаражи имала би много теже последице него на другим локацијама у Београду", мишљење је декана Владимира Цветковића.

Светлана Велмар-Јанковић и професор Ђорђије Вуковић, у име Управног одбора НБС, нагласили су јуче да је Управни одбор једногласно против угрожавања непроцењивог културног блага које се чува у Народној библиотеци Србије. "У потпуности смо сагласни да је предлог изградње гараже у непосредној близини Библиотеке потребно прво детаљно проучити. Уверени смо да је и надлежнима у граду стало да се једна од најзначајнијих институција културе не доводи у опасност, али чини ми се да ми из куће јасније видимо шта је то што кућу може озбиљно угрозити", рекла је Светлана Велмар-Јанковић. Управник НБС је додао да су чланови Управног одбора и он, током разговора са главним архитектом града Ђорђем Бобићем, стекли утисак да се не зна ни тачна локација ни димензије планиране гараже. У зависности од саговорника у градском Секретаријату за урбанизам, удаљеност гараже од зидова подземних депоа Библиотеке варира од 5 до 21 метар, док су утврђивање броја етажа аутори плана оставили за касније, након што се испита статичка стабилност конструкције објекта Народне библиотеке. "Јавна гаража битно би повећала саобраћај у непосредном окружењу, и то локалним улицама које нису примерене таквој функцији", напоменуо је Угричић.

Предлог регулационог плана дела Врачарског платоа током лета био је пружен на увид јавности, и изазвао је прилично бурну реакцију због најављеног рушења Градића Пејтона и изградње четири велике гараже. Почетком августа комисија се повукла на разматрање предлога и примедби и, како је најављено, своју одлуку донеће након последње, јавне седнице 6. септембра. Уколико План буде усвојен, национална институција од изузетног значаја по заштити, коришћењу и презентацији културних добара - Народна библиотека Србије, чија је зграда такође заштићена као културно добро, неће више бити интегрални део Светосавског трга а њен плац биће сведен на тлоцрт саме зграде. У овом сучељавању националних наспрам саобраћајних општинских интереса, Српска православна црква остала је по страни и до данас се није огласила.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи