Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Гаража угрожава Народну библиотеку Србије


Гаража угрожава Народну библиотеку Србије


31.08.2005. - Глас Јавности


БЕОГРАД - Народна библиотека Србије већ угрожена обављеним радовима на Врачарском платоу, санација поплављеног депоа је у току, али је у најави још један грађевински подухват (гаража) који ће, према мишљењу стручњака, поново угрозити и стабилност зграде и књига које се чувају у националној библиотеци. Уочи 6. септембра, за када је заказана расправа Планске комисије Града Београда, на којој ће се вероватно коначно донети одлука о даљим радовима поред Народне библиотеке, Сретен Угричић, управник Библиотеке, као и чланови Управног одбора Светлана Велмар-Јанковић и Ђорђије Вуковић, обавестили су на јучерашњој конференцији за штампу јавност о могућим последицама овакве градске одлуке.

- Предлогом Плана детаљне регулације Врачарског платоа предвиђено је да се на месту где са сада налази паркинг у Скерлићевој улици, поред Библиотеке гради гаража. Стручњаци којима смо се обратили сматрају да би оваква гаража угрозила безбедност и функционисање наше националне библиотеке, тако што би повећана количина отровних гасова директно утицала на очување књига.

Такође, пројектом санације Библиотеке утврђено је да је у питању лесни терен, да постоје подземне воде и вибрације из железничког тунела, те да се поставља и питање угрожености статике Библиотеке - рекао је Сретен Угричић. Он је додао да је најновијим предлогом плана веома вешто покушано да се Библиотека припоји стамбено-пословном делу решења Врачарског платоа, а не, као до сада, Светосавском тргу. Наизглед ситна бирократска ставка која, међутим, значи да од сада мишљење Управног одбора Народне библиотеке Србије нема никакву законску тежину.

Према речима Сретена Угричића, градски архитекта Ђорђе Бобић је спреман за разговор, али су његови аргументи, а и стручни прорачуни, врло растегљиви.

Бобић је изјавио за Глас да сматра да гаража не угрожава Народну библиотеку, јер се у исто време предлаже и изградња депоа Библиотеке. Према његовом мишљењу и прича о микроклими је погрешна јер већ постоји паркинг испред Библиотеке, а загађење ће бити мање ако су аутомобили у затвореном простору. Бобић тврди да ни депо Библиотеке ни гаража неће моћи да се граде без мишљења стручњака са Грађевинског факултета.

Светлана Велмар-Јанковић сматра да је неопходно да се уради тачан пројекат гараже, као и да нема потребе да се жури. Ђорђије Вуковић је подсетио да је план о уређењу Врачарског платоа управо урадио �адашњи градски архитекта Ђорђе Бобић и да тада није било речи о градњи гараже.

Т. ЧАНАК

горе штампај пошаљи