Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Обогаћено "Памћење света"


Обогаћено "Памћење света"


08.08.2005. - Данас

Озваничен упис Мирослављевог јеванђеља у Унесков Међународни регистар библиотечких колекција и архивске грађе од светског значаја. Након архивске грађе Музеја Николе Тесле у Београду, још један бисер светске културне баштине са ових простора
Након што је на састанку светских експерата одржаном у кинеском граду Лијангу средином јуна одлучено да се и Мирослављево јеванђеље, најстарија сачувана ћирилична књига са ових простора, уврсти у међународни регистар Унеска "Памћење света" (Memory of the World) - у петак је у Народни музеј у Београду стигао и сертификат којим је овај упис озваничен. Како је најављено, овим поводом ће Народни музеј крајем августа уприличити још једну десетодневну ексклузивну прилику публици да изблиза погледа рукописну књигу непроцењиве вредности, јеванђеља преписана и богато илустрована за хумског кнеза Мирослава (1171-1197), брата Стефана Немање.

У званичном опису објављеном уз вест о упису у регистар, наводи се да је Мирослављево јеванђеље - настало око 1180. године - са својим "минијатурама изванредне лепоте, представник илустрованих рукописа специфичног стила насталог из споја западних, италијанских и источних, византијских елемената". Старосрпски рукопис, својим концептом заједничким свим православним Словенима, једно је од најзначајнијих сведочанстава међусобних уметничких утицаја Запада и Истока, наводи се даље и додаје да значај овог рукописног јеванђеља увелико превазилази границе средњовековне Србије, будући да ће својом лепотом и јединственим стилом утицати на низ рукописа насталих током Средњег века у региону и Европи.

Међународни регистар библиотечких колекција и архивске грађе од светског значаја Унеско је установио 1992. године, у циљу чувања и промоције документарног наслеђа универзалне вредности које одражава разноврсност језика, народа и култура човечанства. Од 1997. регистар "Памћење света" употпуњује се одабраним номинованим документима сваке две године, и данас га чини више од стотину рукописа, архива и колекција из 57 земаља света - између осталих ту су и француска Декларација о правима човека и грађанина, Гутенбергова Библија, Бетовенова Девета симфонија, филм "Метрополис" и низ фотографија, цртежа, мапа, фонограмских колекција, писама и других докумената исламског, скандинавског, далекоисточног наслеђа. Пре две године у овај регистар уписана је и архивска грађа Музеја Николе Тесле у Београду. Званичну номинацију за упис Мирослављевог јеванђеља у регистар "Памћење света" припремили су прошле године стручњаци Народног музеја, у коме се рукопис чува, и Народне библиотеке Србије која је задужена за рестаурацију и конзервацију рукописа. Уз Мирослављево јеванђеље, ове године је у међународни регистар Унеска уписано још двадесетак архива и колекција - између осталих и Codex Purpureus Beratinus (Албанија), Брамсова колекција (Аустрија), средњовековни рукописи из медицине и фармације (Азербејџан), Лимијерови филмови (Француска), феничански алфабет (Либан) и архивска грађа са експедиције Роалда Амундсена на Јужни пол (Норвешка).

Поред међународног регистра "Памћење света", у свету се у сарадњи са Унеском оснивају и национални и регионални регистри за попис вредног документарног наслеђа. На Балкану такав облик промоције наслеђа и сарадње у његовом очувању још не постоји.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи