Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Стручне књиге из комшилука


Стручне књиге из комшилука


28.07.2005. - Глас

Први пут после 15 година наше библиотеке набављају књиге из Хрватске
Речници, антологије, енциклопедије, медицинске књиге и атласи су оно што је највише недостајало библиотекама. Најзаступљенији издавач је "Школска књига" из Загреба

Чланак у PDF формату

Годинама љубитељи књига могли су у књижарама широм СЦГ да нађу и књиге издате у суседној Хрватској. Проблем је што су значајно скупље од домаћих издања, али на помолу је једно од могућих решења. Није у питању смањење пореза на увоз књига из иностранства, који је и даље 18 одсто, већ - 1.185 књига које ће се наћи на полицама библиотека.

Ово је први пут, после 15 година, да библиотеке у СЦГ употпуњују фондове књигама из Хрватске. Иста ситуација је и Хрватској, у чије библиотеке стиже 1.400 књига наших издавача. До сарадње је дошло реализацијом пројекта "Унапређење тржишта књиге СЦГ" или популарно названог "Библиодисеја 2003 - 2006". Финансира га холандска влада. Циљ - побољшање издаваштва, књижарства, дистрибуције књига, рада библиотека и успостављање мостова културне сарадње између земаља југоисточне Европе. Координатор пројекта је Народна библиотека Србије.

- У ову, условно речено, размену, могле су се укључити само самосталне, матичне библиотеке. Од 25, колико их има у СЦГ, за наш предлог заинтересовало се 20. Добиле су каталог књига доступних на тржишту Хрватске и наручиле оно што им треба. Од тога, 75 одсто финансира "Библиодисеја 2003 - 2006", а 25 одсто библиотека. Сличан каталог направила је и послала у Хрватску, тендером одабрана дистрибутерска кућа "Бук бриџ" из Београда - рекао је Драган Пурешић из Народне библиотеке Србије.

На београдску царину књиге су стигле у среду, 20 јула. Јуче је коначно завршена контрола и дошле су до нашег дистрибутера.
- Стигли су пакети. Књиге су још у кутијама. Треба да их распакујемо, пребројимо и проверимо да ли се све слаже са списковима које смо послали - рекла је јуче Милка Вукмирица, директор центра за дистрибуцију књига "Бук бриџ" додајући да 95 одсто поруџбине чини стручна литература. Реч је о њигама више од 200 издавача, а најзаступљенија је "Школска књига" из Загреба. Речници, антологије, енциклопедије, медицинске књиге, атласи су оно што је - каже Вукмирица - највише недостајало библиотекама.

- Ово треба уједно да буде и смерница нашим издавачима. Нису то само књиге хрватских аутора, великим делом су у питању преводи. Атлас архитектуре и медицинске књиге о канцерогенези су међу заступљенијима. Библиотека из Пожаревца наручила је највише књига из медицине. Белатристика није много заступљена. Оних пет одсто књига које нису уско стручне, популаристичке су књиге које описују претходних 15 година. Значи узроци распада бивше Југославије, утицаји и последице тога. О томе сведоче и сами наслови неких од њих: "Војна сила бивше Југославије", "Господарски узроци пада"... Неколико књига за децу наручила је само библиотека из Бора - каже Вукмирица.

Вредност поруџбине је око 20.000 хиљада евра, што значи да је просечна цена књиге око 16.87 евра. Томе још треба да се придода и порез од 18 одсто који се у СЦГ плаћа на увезене књиге.
- Није важно што је код нас порез на књиге осам одсто. Када се увозе, осим уџбеника за које важи ПДВ од осам одсто, третирају се као и свака друга роба - додаје Вукмирица.


"Лексикон светске књижевности"

Дванаест библиотека, од 20 које су у пројекту, наручиле су "Лексикон светске књижевности". Он у Хрватској кошта 397 куна. То је око 4.000 динара. Када томе придодате још и порез од 18 одсто то изађе на скоро 5.000 динара.

Б. Бошњак

горе штампај пошаљи