Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Најразигранији српски језик


Најразигранији српски језик


24.06.2005. - Политика

„Семољ земља” Мира Вуксановића
Овај азбучни роман о 909 планинских назива приказује чудесан поетски свет

Друга књига под називом „Семољ земља” ( издање „Филипа Вишњића” у библиотеци „Албатрос”) из трилогије у настајању Мира Вуксановића, књижевника, потпредседника Матице српске и управника Библиотеке Матице српске у Новом Саду, представљена је у Београду, у Народној библиотеци Србије.

У разговору су учествовали Јагош Ђуретић, директор ИП „Филип Вишњић”, проф. др Славко Гордић, проф. др Михајло Пантић, уредник „Албатроса”, а аутор је читао упечатљиве делове из свог „азбучног романа о 909 планинских назива”.

Професор др Славко Гордић уочио је претходнике Вуксановићевог дела у Вуковом речнику и причањима Стјепана Митрова Љубише, и назвао аутора „Бећковићем у прози”. Повезујући претходни Вуксановићев азбучни роман „Семољ гора” у 878 прича о речима, који је добио чак пет књижевних награда, са „Семољ земљом”, која је одмах по објављивању добила награду „Лаза Костић”, Гордић је предочио својеврсни пишчев „лексички гејзир” са хронотопом обелодањеним већ у наслову.

– Тих 909 планинских назива, као приповедање о стварном животу, проживљеном и упамћеном у мапама повести отете од заборава, описани су чулном пуноћом доживљаја и језиком који одликује обиље реткости. У ове две књиге о пишчевом родном крају налази се најразигранији српски језик, а Вуксановић управљајући елиптичним и дугим реченицама, и мотивима митским, херојским, хуморним, епским и лирским, гради чудесан поетски свет, рекао је проф. др Гордић.

Подсетивши на Јунгову мисао да модерност чини управо враћање на прапочетке, проф. др Михајло Пантић издвојио је три аспекта Вуксановићевог дела: именску моћ језика, јер сваком необичном речју осмишљава свет, митски аспект, у потреби за причањем које гради невероватан и вилајетски предео, и на каталошки аспект– осмишљавање света „прављењем спискова”, као видом модерне приповедачке стратегије.

М. В.

горе штампај пошаљи