Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Душанов законик на Интернету


Душанов законик на Интернету


02.07.2005. - Глас јавности


БЕОГРАД - Народна библиотека Србије постала је пуноправни партнер најзначајнијег пројекта националних библиотека Европе "Европска библиотека". Основни циљеви пројекта "Европска библиотека" (TEL - The European Library) су изградња заједничког електронског каталога националних библиотека Европе и изградња дигиталне европске библиотеке као трезора европске културне баштине. У наредном трогодишњем периоду реализације пројекта, поред осталог, биће омогућен јединствен приступ и истовремено претраживање 12 каталога националних библиотека на сваком језику земаља пуноправних чланица пројекта.
До ове године у пројекту су учествовале националне библиотеке само девет европских земаља: Велике Британије, Француске, Немачке, Португала, Словеније, Холандије, Италије, Финске и Швајцарске. Пројекат је финансирала Европска унија. Почетком 2005. Народна библиотека Србије добила је позив да се као пуноправни партнер 1. јула укључи у пројекат. На овај начин, Библиотека је добила признање за труд да свој рад усагласи са високим стандардима Европске Уније у погледу примене информационих технологија, дигитализације националне баштине и изградње електронских каталога.
Успех Народне библиотеке успех је и за земљу, јер је наша национална баштина постала истински део културне баштине Европе. Поред осталог, Душанов законик из 16. века, Зборник попа Драгоља и Београдски паримејник из 13. века, Зборник српских житија из 14. века и Хиландарска графика, презентовани су као дигитални документи на порталу ТЕL-а.
Учешће НБС у пројекту ТЕL финансијски подржавају Министарство културе Републике Србије и Фонд за отворено друштво.

Т. Ч.

горе штампај пошаљи