Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Народна библиотека Србије у „Европској библиотеци”: Све на српском


Народна библиотека Србије у „Европској библиотеци”: Све на српском


02.07.2005. - Политика

Корисник из Србије моћи ће на свом језику, чак и на ћириличном писму, да претражује базе библиотека Европе

„Ово је, слободно можемо рећи, историјски тренутак за националну библиотеку Србије, јер је Народна библиотека званично постала равноправни партнер у пројекту изградње Европске библиотеке”, рекао је Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије, на јучерашњој конференцији за новинаре.

Пројекат „Европска библиотека” (ТEL- Тhе Еuropean Librarу) најзначајнији је и најамбициознији пројекат националних библиотека Европе и представља стратешки ресурс европске културне баштине. Основни циљеви пројекта ТEL-а су изградња заједничког електронског каталога националних библиотека Европе, који ће бити доступан на свим језицима представљених библиотека, изградња Интернет портала са најзначајнијим информацијама о европским националним библиотекама и изградња дигиталне европске библиотеке.

До 2005. године у овом пројекту учествовале су националне библиотеке девет европских земаља (Велике Британије, Француске, Немачке, Португалије, Словеније, Холандије, Италије, Финске и Швајцарске), а пројекат је финансирала Европска унија. На састанку Управног одбора ТEL-а, у априлу ове године, донета је једногласна одлука да и Народна библиотека Србије постане пуноправни партнер у пројекту, a Сретен Угричић члан Управног одбора TEL-a. Почетком маја Библиотека је добила и уговор о приступању, а пројекат је почео са реализацијом јуче и трајаће до 1. јула 2008. године.

Планирано је да учешће у овом пројекту узму 43 земље чланице Савета Европе, а до сада је заступљено 12 националних библиотека, које су показале да су по стручним критеријумима компетентне да у овом пројекту учествују.

– Најважнија и од изузетног значаја је мултијезичност пројекта, која омогућава равноправност свим корисницима при претраживању библиотека. Конкретно, то значи да ће корисник из Србије моћи на свом језику, чак и на ћириличном писму, да претражује базе свих постављених библиотека Европе, без обзира на којем језику је дело објављено. Тако ће и онај корисник који не зна стране језике моћи да прегледа податке који га занимају. А Интернет адреса на којој ће то моћи да уради је www.theeuropeanlibrary.org, нагласио је Сретен Угричић.

– Поред поменутих девет библиотека, 2003. године је и наша земља добила ову могућност, а придружиле су им се и националне библиотеке из Данске и Хрватске – рекла је Весна Ињац, заменик управника НБС. Она је истакла да су до сада као као дигитални документи на порталу ТEL-а презентовани Препис Душановог законика из 16. века, Зборник попа Драгоља и Београдски паримејник из 13. века, Зборник српских житија из 14. века и Хиландарска графика.

Европска библиотека представља и веб сервис који нуди приступ комбинованим изворима – књигама, часописима, новинама и мултимедијалним изворима који се чувају у све 43 националне библиотеке. У наредном трогодишњем периоду на том порталу биће доступне само колекције пуноправних партнера у пројекту, односно тренутних колекције 12 земаља. За сада је представљена наша збирка „Музикалија”, а у процесу скенирања су збирке Пећке патријаршије, манастира Дечани и Никољца које су у власништву Српске православне цркве, Мирослављево јеванђеље и Српска дечја дигитална библиотека. У плану је и дигитализација „Политикиних” бројева до данашњег дана, као и авангардног часописа „Зенит”.

Визија Европске библиотеке јесте да промовише разумевање међу европским земљама, као и да на једном месту обједини све постојеће појединачне каталоге европских националних библиотека, доступне на њиховим матерњим језицима.

М. Сретеновић

горе штампај пошаљи