Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Медијска документација


Медијска документација


16.06.2005. - Политика

Корисницима доступно више од 600.000 текстова из 18 штампаних медија у Србији.

У Народној библиотеци Србије јуче је представљен пројекат „Ебарт медијске документације” под називом „Повезивање библиотека са новинском архивом”. Циљ овог подухвата је да се највеће националне библиотеке у Србији повежу са првом електронском медијском документацијом у којој се налази више од 600.000 текстова објављених у 18 најважнијих штампаних медија током 2003. и 2004. године. Овај драгоцени пројекат подржава Министарство културе Републике Србије.

Према речима Велимира Казимира Ћургуза, директора „Ебарт консалтинга”, овај пројекат помогао би развијање општег јавног сервиса за све кориснике услуга институција културе и народних библиотека. Електронска медијска документација „Ебарт” поспешила би и едукацију запослених у свим институцијама културе, израду медијских анализа, повезивање сајтова, ширење информационе културе и упознавање најшире публике са активностима установа културе.

До сада је само Народна библиотека Србије директно повезана са Актуелном архивом медијске документације, тако да чланови националне библиотеке већ две године могу да бесплатно користе овај сервис. Приступ Актуелној архиви омогућен је члановима Независног удружења новинара Србије, а услуге овог сервиса могу користити и новинари педесетак новинских кућа у Србији. Од маја 2005. године, Актуелном архивом служе се и чланови British Library из Лондона који су представницима „Ебарта” упутили речи похвале за свеобухватан и прегледан индекс појмова.

Овај систем, како је објаснио Велимир Казимир Ћургуз, омогућава претраге текстова по рубрикама, новинским жанровима, институцијама, личностима, догађајима, документима, манифестацијама, мањинама, странкама, географским одредницама, медијима, временским периодима и новинама. Сви текстови се прво групишу у једну од рубрика (унутрашња и спољна политика, друштво, криминал-хроника, култура-забава, фељтони, писма читалаца, економија), а потом индексирају по осталим категоријама (теме, личности, места, институције и др.) На овај начин, 30 особа даноноћно дневно обраде око 700 текстова. Ако велики број новинара извештава са истог догађаја, на сајту ће се наћи најпотпунији текст. У медијској документацији биће заступљени и текстови из иностраних часописа, који се баве актуелним догађајима у Србији.

Корисницима прве „он-лајн” новинске архиве биће омогућено да прикупе све чланке појединих аутора, као и да истраже како неке новине обрађују одређене теме. Упоредо са архивом новина, „Ебарт – медијска документација” од јануара 2005. године ради и на видео архиви која омогућава преглед информативног програма пет телевизијских станица. Коришћене овог сервиса је веома лако, потребна је само стабилна интернет веза. Посетиоци овог сајта: www.arhiva.co.yu текстове могу копирати, чувати у жељеним фолдерима, или штампати.

Велимир Казимир Ћургуз изразио је наду да ће „Ебарт медијске документације” проширити сарадњу и са осталим новинским кућама и библиотекама у Србији.

Брже до научних информација

Биљана Косановић из Центра за научне информације Народне библиотеке Србије представила је јуче пројекат „Конзорцијум националних библиотека за обједињену набавку – KoBSON”, који корисницима интернета омогућава брже и лакше долажење до научних информација.

Косановићева је истакла да библиотекари Народне библиотеке Србије идући у корак са временом, прелазе на електронско архивирање података и свакодневно уче интернет комуникацију.

Електронски приступ научним часописима неопходан је стручњацима запосленим у здравственим установама и научним институтима. KoBSON омогућава електронско ишчитавања шест хиљада страних часописа из свих научних области. Прошле године преко KoBSON преузето је 650 000 чланака. Овај пројекат подржава Министарство науке и заштите животне средине Србије, а сви заинтересовани могу да посете сајт: www.nb.rs/KoBSON

И. Масниковић

горе штампај пошаљи