Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Прљав веш на видело


Прљав веш на видело


01.02.2005. - Вечерње новости

Необична изложба недавно отворена у Народној библиотеци Србије

Фалсификатор, убица, издајица, стара крвопија, покварена мрцина последње врсте, само су неки од јунака политичких плаката “заслужних” за “Први српски рат плакатима”

ОД голуба писмоноше до билборда прошло је много времена, али је човекова жеља да на што оригиналнији начин изрази осећања, ставове, мишљења, остала непромењена. Један од најпопуларнијих начина крајем 19. и почетком 20. века било је комуницирање преко плаката и летака.
- У то време било је лакше одштампати летак или плакат, него дати “оглас” у новинама - каже Дејан Вукићевић, аутор изложбе “Први српски рат плакатима”, из Фонда старог плаката и летка Народне библиотеке Србије, која је недавно отворена у овој кући културе.
Од 5.000 плаката, колико се налази у архиву Библиотеке, Вукићевић је издвојио је 60-70 најинтересантнијих. Међу њима има оних рекламне природе, затим огласних (претпродаја књига, позоришне представе, игранке, балови, концерти) и привредних (позиви на бојкот или штрајк). Већина је непотписана, мада на некима пише ко је “састављач”. Обично су на њима исписане личне поруке у којима су истакнути проблеми, захтеви, а неретко и увреде.
С обзиром на то да су у то време политички догађаји диктирали “моду”, највећи број плаката је политичке природе. “Фалсификатор, убица и издајица”, “Стара крвопија”, “Покварена мрцина последње врсте”, главни су јунаци политичких плаката који су се углавном писали пред изборе. Они су носили политичку поруку, али и одражавали политичку језичку културу онога доба. Ту су још и “Ратни забушанти, кукавице, издајице”, “Народне пијавице и изелице”, “Препредени и окорели зликовци”, “Барабе радикалске” и многи други...
Сатирични, како стоји у једном од њих, “сведоче свету о нама о нашем добу и нашим вођама!”. Тако један, на пример, гласи: “Обојица купили куће - а ти брале идеш без обуће”.
Следећа група су псеудоумрлице. Тоњча Сифилис, Чеда Поганац, Влада Врљави, Мита Килави оплакују Лазара, званог Кради-тикве - исписано је на једном. Према Вукићевићу, најинтересантнији су они из четврте групе на којима обесправљени, осујећени грађанин вапи за правдом осуђујући непријатеље и износећи “прљав веш“ на видело.

Т. Лимић

горе штампај пошаљи