Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Први српски рат плакатима


Први српски рат плакатима


29.01.2005. - Блиц

Покварена мрцина, „фалсификатор, убица и издајица“, „заштитник кокошара“, „картарош и сецикеса“, „бугарски измећар“, „бараба радикалска“... То су само неке од порука који ће у наредних месец дана у Галерији Народне библиотеке Србије дочекивати посетиоце изложбе „Први српски рат плакатима“, која је отворена у петак.

- Реч је о обрачунима грађана и политичара путем плаката, углавном са почетка прошлог века. На њима је приказана језичка култура оног доба, али није тешко повући паралелу и са данашњим временом - рекао је аутор изложбе Дејан Вукићевић.
У та времена новине нису задовољавале потребе становништва, а радио и телевизија нису ни постојали, па су грађани слободу штампе преузимали у своје руке. Почевши од порука обесправљених и осујећених, „од куда је доспела она крмача у шупу и како се увукла иза буради“, до крајње озбиљних претњи, „оца ми мртва у гробу, Владане, не дирај!“, личним и увредљивим тоном износе се проблеми и захтеви, истичу интимни детаљи или подаци тешко на суду доказиви.
Поред предизборних плаката, ту су и рекламе индустријских производа, огласи за претпродају књига, позоришне представе, игранке, балове и концерте, позиви на бојкот и штрајк. Сваки плакат верни сведок „о нама, о нашем добу и нашим вођама.“
- Изложба битно превазилази политичку димензију, јер се бави и општим друштвеним питањима и односима међу људима. Надам се да ће и посланици свратити да погледају изложбу - рекао је Сретен Угричић, директор Народне библиотеке.

М. Граф

горе штампај пошаљи