Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Ко хоће да чита, нека порани!


Ко хоће да чита, нека порани!


11.02.2005. - Глас јавности

Запослени у Народној библиотеци већ три дана организују једносатни штрајк упозорења
Од 11.55 до 12.55 сати нема књига!
Дневно, Народну библиотеку посети око 800 корисника. Запослени захтевају повећање коефицијента плата и смене министара културе и финансија.

Већ три дана запослени у Народној библиотеци организују једносатни штрајк упозорења и обустављају рад од 11.55 до 12.55 сати. Око 230 радника свакодневно се скупља у амфитеатру и захтева повећање коефицијента плата свим запосленима, изједначавање коефицијента запослених у Народној библиотеци са запосленима у Београдској филхармонији, смене министра културе Драгана Којадиновића и финансија Млађана Динкића. Славен Попара, заменик председника Независног синдиката ове установе, каже да је повећањем плата Београдској филхармонији од 70 одсто прекршен Закон о институцијама од националног значаја.
- И Народна библиотека и Београдска филхармонија су националне установе, међутим, ми смо изједначени са осталим библиотекама. Министар Динкић увек каже да нема пара, а сада за неке има. Погодило нас је и то да што су неравноправно третиране све стручне спреме јер је коефицијент повећан само високој стручној спреми. Слична ситуација је и са осталим библиотекама у Србији, добили смо писма подршке од колега из Новог Сада и Лознице. У понедељак је заказан састанак Драгана Којадиновића, министра културе, са синдикатом радника запослених у култури, али не верујем да ће се ту постићи неки договор - објашњава Попара.
Милка Пауновић после 31 године радног стажа у Народној библиотеци са средњом стручном спремом има плату 13.000 динара.
- Са том платом посланици су прошле године покушали да живе и нису издржали ни двадесет дана, а ми тако сваког месеца. Разумем да радници са високом стручном спремом треба да имају већу плату, али зашто Београдска филхармонија да буде изнад Народне библиотеке. Наш положај је понижавајући. Тражимо да се према нама опходе као и према другим националним установама - жали се Милка Пауновић.
Запослени у Народној библиотеци кажу да овај једносатни прекид рада најмање угрожава кориснике библиотеке.
- Није нам циљ да занемарујемо кориснике и посао. За овај сат времена наши посетиоци могу остати у библиотеци, али не могу узети књиге и ући у зграду. Пошто је веома хладно време, имамо разумевања за кориснике, па их пустимо у ходник да се не смрзавају док чекају да прође сат времена - прича Добрила Бегенишић, члан ИО Независног синдиката.
Дневно, Народну библиотеку посети око 800 корисника. Пошто траје зимски распуст и у току су испитни рокови на факултетима, читаонице су препуне и чека се слободно место. На вратима стоји радник из обезбеђења и обавештава посетиоце да тек после 13 сати могу изнајмити књиге.
- Први пут сам данас дошла у 12 сати када траје штрајк. Седим у ходнику, немам где да оставим ни јакну. До сада сам долазила рано ујутру и учење завршавала пре штрајка тако да нисам знала шта се дешава - каже Марија Матавуљ, студент прве године Факултета организационих наука.
Запослени у Народној библиотеци кажу да ће наставити са једносатним штрајком док се не постигне коначан договор. Неки радници предлажу да се рад обустави на два сата. Генерални штрајк запослених у култури планиран је за 21. фебруар, а библиотекари најављују да ће бити у првим борбеним редовима.


Антрфиле:
Хладна и кафа

У ресторану библиотеке велика је гужва. Млади седе и испијају хладне кафе јер и кафе-куварице штрајкују.
- Овде смо сваки дан. Овај једносатни штрајк није страшан, само да не прерасте у генерални штрајк па да опет библиотека не ради. Тако је било у октобру, када је трајао испитни рок. Библиотека затворена десетак дана. Сада је друга прича, књиге се не издају само сат времена и не може да се уђе у Библиотеку, а ко је ушао раније, може нормално да учи. Разумем ове људе јер се боре за своје плате - прича Анђела Јовановић са Медицинског факултета.

М. Јаковљевић

горе штампај пошаљи