Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Време одлучних људи


Време одлучних људи


28.02.2005. - Политика

Народна библиотека Србије јуче је у Београду обележила 173 годину постојања, а у оквиру свечаности Љиљани Хабјановић-Ђуровић је, други пут заредом, уручена награда за најчитанију књигу у библиотекама Србије. Реч је о роману „Игра анђела”, у издању „Глобосино Александрије”.

Прослави су присуствовали министар културе у Влади Републике Србије Драган Којадиновић, председник Скупштине Србије Предраг Марковић, као и бројни представници дипломатског кора и културног живота.

Говором под називом „Који је час?”, гостима се обратио Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије, са јасном поруком да Србија у овом тренутку не остварује довољно смисла, истине и учинка, да је трансформација таквог друштва јасан и неодложан циљ и да „без непрестаног развоја нема трајања”.

– НБС се развија, ради више, професионалније и целовитије него пре, а недавна сагласност Министарства културе на наша три конститутивна акта трасирала је процес обнове, који улази у своју другу фазу. Ово је и час кад екипа наших стручњака ради у Хиландару, на преносу ризнице у реновиране просторије. Такође сада излазе 17. и 18. том капиталне Српске ретроспективне библиографије књига од 1864. до 1941. године. Ради се трајни пројекат санације магацина библиотеке, рекао је Сретен Угричић, нагласивши да централни електронски каталог Виртуелне библиотеке Србије садржи 1,5 милиона библиографских записа, да ова национална институција – преко међународне размене – набавља 20.000 страних наслова годишње и исто толико шаље у свет, да је дигитализовано 300 хиљада докумената наше баштине и да је НБС заступљена у свим светским, европским и регионалним стручним форумима.

– Сада је заиста ново време, које захтева одлучне људе. Новца ће бити, уз још улагања, рекао је министар Драган Којадиновић, подсетивши да Министарство културе подржава националну библиотеку у погледу усвајања закона, као и у погледу откупа књига за библиотеке Србије.

Сретен Угричић је уручио повељу и новчану награду од 40 хиљада динара Љиљани Хабјановић-Ђуровић, која је новчани износ поклонила цркви Свете Петке на Калемегдану, истакавши да „верује да ће 21. век бити време чији је корен национална историја, а ослонац вера”.

Свечаност у Народној библиотеци увеличао је ансамбл Одсека за рану музику Музичке школе „Јосип Славенски”. На прослави је, ипак, саопштен и податак да се у овој институцији културе наставља једносатни дневни штрајк запослених, у знак протеста због уредбе Министарства финансија о неприхватљивом нивоу плата запослених.

М. Вулићевић

горе штампај пошаљи