Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Купили су куће, а ти брале идеш без обуће


Купили су куће, а ти брале идеш без обуће


30.01.2005. - Глас јавности

Реч је о једној од најмање проучаваних збирки Народне библиотеке, чија је временска међа 1945. година, али најранији (електронски обрађени) плакати потичу још из 1840. године, односно времена Михаила Обреновића, који је на њима и потписан.

„Први српски рат плакатима“ у Народној библиотеци Србије

Изложба „Први српски рат плакатима“, која ће показати да политички и предизборни маркетинг, није само феномен новог доба, као ни плакати са рекламама и позивима на синдикалну борбу, отворена је у Народној библиотеци Србије.
„Ко је луд нека гласа за ову листу“, „Барабе радикалске“, „Покварена мрцина последње врсте“ и „Обојица купили су куће, а ти брале идеш без обуће“, неке су од политичких порука из Збирке старих плаката и летака Народне библиотеке Србије, који ће бити представљени на тој изложби, чији је аутор Дејан Вукићевић из Краљева.
Реч је о једној од најмање проучаваних збирки, чија је временска међа 1945. година, али најранији (електронски обрађени) плакати потичу још из 1840. године, односно времена Михаила Обреновића, који је на њима и потписан.
Аутор изложбе оценио је и да се не би могло рећи да је данашња политичка језичка култура много одмакла у односу на некадашње јунаке плаката и њихов рат увредљивим порукама и описима, као што су „бугарски измећар“, „фалсификатор, убица и издајица“, „заштитник кокошара“, „картароши и сецикесе“.
Текстописци су најчешће прибегавали иронији, наводећи и да ће се „блато извести и продати иностранству по скупе паре“ или да ће „убоги старци и старице и на даље моћи бесплатно умирати ни од кога узнемиравани“. Упућивали су и недвосмислене поруке, као што је: „Ко је луд нека гласа за ову листу“.
Иако су плакати и леци добрим делом политичке природе, углавном предизборни, има и рекламних (индустријски производи), огласних (претпродаја књига, позоришне представе, игранке, балови, концерти), привредних (позиви на бојкот, штрајк) и слично.
Стотинак плаката и летака из збирке Народне библиотеке издвојено је по специфичном садржају, а у доброј мери би се могли назвати личним. Пошиљалац поруке на њима је истицао личне проблеме или захтеве, а најчешће се обраћао некоме, углавном на увредљив начин, наводећи интимне детаље или податке који се не би могли доказати на суду.
Осим политичких, плакати из збирке Народне библиотеке могли би се разврстати и на сатиричне (у стиху), псеудоумрлице и личне, у дословном смислу речи.
Сатирични плакати у стиху тек на моменте имају литерарну вредност или, како пише на једном, „сведоче свету о нама о нашем добу и нашим вођама!“. На плакату, под насловом „Ресавац уз гусле“, нашли су се тако анонимни стихови у десетерцу: „Обојица купили су куће/а ти брале идеш без обуће“, посвећени Николи Пашићу и Љуби Давидовићу.
Посебну групу чине псеудоумрлице, па тако Тоњча Сифилис, Чеда Поганац, Влада Врљави, Мита Килави оплакују Лазара званог Кради-тикве, Јеврема Мртвака, Кривошијана, који испусти „своју напаћену ђаволску и паклену душу“.
Плакати су често непотписани, али има и оних са врло јасним ауторством.
Аутор изложбе Дејан Вукићевић, рођен 1965. године у Краљеву, дипломирао је на катедри за општу књижевност са теоријом књижевности, а магистрирао на Катедри за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду.
Од 2001. до 2003. године радио је на Збирци старог плаката и летка, а од 2003. на Фонду старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије. СЕЕцулт. орг

Н.Н.

горе штампај пошаљи