Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Успешна институција у неуспешној држави


Успешна институција у неуспешној држави


28.02.2005. - Данас

Ово је час у којем поред 12 хиљада физичких корисника НБС има још милион и двеста хиљада виртуелних корисника годишње, када домаћи истраживачи имају директан приступ базама података са више од 13 хиљада страних научних часописа, час у ком смо заступљени у свим светским, европским и регионалним стручним форумима, укључујући и елитни клуб европских националних библиотека, оценио је Сретен Угричић, управник НБС на јучерашњој свечаности поводом обележавања Дана библиотеке.

Подсећајући присутне на низ значајних достигнућа и активности централне националне библиотеке у протекле три године, Угричић је такође указао на бројне проблеме. "Истовремено, ово је час кад се наставља једносатни дневни штрајк запослених, у знак протеста због уредбе Министарства финансија о неприхватљивом нивоу плата. Истовремено, ово је час у ком и даље траје бескрајни интеррегнум неартикулисане националне стратегије, укључујући и националну стратегију културног развитка", нагласио је Угричић и додао да нам је потребна "политика културе, одговорности и знања". "Оно што би требало да буде име наше државе, постало је наша дијагноза: Србија. Ово је час у којем је време одлагања и залудног ишчекивања некакве пречице или небеског избављења истекло. Ово је тај час и ми другог немамо", закључио је Сретен Угричић.

Присутне на прослави 173 године од оснивања једне од најстаријих установа културе поздравио је и министар културе и медија Србије Драган Којадиновић, који се сложио да држава нема стратегију културног развоја и позвао да свако да свој допринос у изградњи новог доба. "Министарство културе је исказало спремност да помогне Народној библиотеци и законима којима је библиотеци дато пуно и једино право издавања стандардног каталошког броја и регулисан обавезни примерак, као и редовним откупима књига за матичне и гранске библиотеке у Србији", истакао је Којадиновић. Председник парламента Србије, Предраг Марковић одбацио је објашњења по којима Народна библиотека страда од поплава "јер хоћемо да имамо метро и највећу цркву на Балкану", и указао да је потребно градити сигурно, "можда мало споро, али у складу са законом".

Фанфарама је најављено саопштење Управног одбора НБС о најчитанијој књизи у библиотекама Србије током 2004. године, што је титула коју је по други пут за редом понела "Игра анђела" Љиљане Хабјановић Ђуровић. Ауторка популарне литературе са четири оваква признања, захваљујући се присутним гостима, објаснила је везу свог романа, историјског памћења српског народа и савремених околности и додала да ће новчани део награде - 40 хиљада динара - поклонити Цркви св. Петке на Калемегдану. Прославу је јуче употпунио ансамбл Одсека за стару музику Музичке школе "Јосип Славенски", као и пригодно послужење са "библиотечким" коктелом.

Свакодневни једносатни штрајк запослених у НБС - још увек

И поред пажње медија, широј јавности још увек није јасно шта је узрок штрајка запослених у Народној библиотеци Србије, који се од 9. фебруара одвија кроз свакодневне обуставе рада у трајању од једног сата, оцењује се у саопштењу штрајкачког одбора НБС у коме се подсећа на захтеве оба репрезентативна синдиката у култури (Самосталног синдиката културе и Синдиката "Независност") који се поклапају са захтевима запослених у Народној библиотеци. Захтеви су везани за Уредбу о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, односно изједначавање коефицијента запослених у институцијама културе од националног значаја са запосленима у Београдској филхармонији, али и за смену министара финансија и културе. У саопштењу се наводи да се министар Којадиновић у начелу сложио са захтевима штрајкача док је министар Динкић, на састанку одржаном 21. фебруара, одбио све захтеве. Том приликом, наводи се у саопштењу, Динкић је понудио повећање средстава за пројекте, док је о повећању коефицијента одбио да разговара. Министар финансија такође није пружио "никакво задовољавајуће објашњење зашто је Београдска филхармонија изузета од осталих", већ је децидирано истакао да "неће прихватити никакве разговоре са представницима синдиката, без обзира на то да ли ступе у штрајк или не", истиче се у саопштењу Штрајкачког одбора НБС.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи