Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Једносатни штрајкови у Народној библиотеци Србије


Једносатни штрајкови у Народној библиотеци Србије


09.02.2005. - Данас

Смена министара, један од захтева

Све службе Народне библиотеке Србије ступиле су јуче у једносатни штрајк упозорења, како би изразили свој протест због доношења најновије Уредбе о коефицијентима за запослене у култури. Тако јуче, сва врата Библиотеке била су закључана од 11.55 до 12.55 сати.

Захтеви штрајкача су повећање коефицијената свим запосленима који нису обухваћени Уредбом о изменама и допунама Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, изједначавање коефицијената запослених у Народној библиотеци Србије са запосленима у Београдској филхармонији, смена министра културе Драгана Којадиновића и смена министра финансија Млађана Динкића.

Финансијски положај запослених у Народној библиотеци је понижавајући, а запослени у библиотекама на градском и општинском нивоу имају двоструко веће плате од запослених у библиотеци. Највећа замерка упућена је на издвајање Београдске филхармоније у односу на друге установе културе. Сходно свему наведеном, запослени у Народној библиотеци Србије разочарани су понашањем министра културе који, како се наводи у саопштењу, не препознаје значај ове установе.

Једносатним штрајком запослени желе да Драгану Којадиновићу скрену пажњу на своје постојање и да га подсете да је оснивач те институције "Влада Републике Србије, а да је он њен ресорни министар".

Д. Јовићевић

горе штампај пошаљи