Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Најава десет нових књижара у Србији и Црној Гори


Најава десет нових књижара у Србији и Црној Гори


09.02.2005. - SEEcult.org

Ниш, Крагујевац, Крушевац, Зрењанин, Смедерево, Нови Пазар, Сремска Митровица, Вршац, Подгорица и Цетиње, требало би ускоро да добију по једну нову књижару, у оквиру трогодишњег пројекта “Унапредјење трижишта књиге Србије и Црне Горе”.

Реч је о једном од највећих пројеката у области културе у земљи, чији буџет премашује 1,5 милион евра, саопштила је Народна библиотека Србије (НБС), која је координатор тог пројекта.

Поводом отварања 10 нових књижара, пројекат “Унапређење тржишта књиге СЦГ” биће представљен сутра у Министарству културе Србије, а поред министра Драгана Којадиновића, говориће и управник НБС, Сретен Угричић и књижар из Новог Сада Силвија Дражић.

Пројекат “Унапређење тржишта књиге СЦГ” остварује се низом пројектних активности, у које спадају развој књижно-информационог система, обука издавача, књижара, дистрибутера и других релевантних чинилаца на тржишту књиге, опремање и отварање књижара у градовима СЦГ, набавка штампарске опреме за мале тираже, подстицање и развој регионалне сарадње издавача, књижара…

Послови на отварању десет нових књижара у градовима СЦГ већ су започети, у циљу гранања и јачања квалитетне књижарске мреже у земљи.

У том сегменту пројекта значајан удео има и Министарство културе, захваљујући којем се обезбеђује део средстава за почетно опремање књижара у Србији, као и за њихову почетну набавку књига, навела је НБС.

Све књижаре требало би да почну да раде у првој половини ове године.10.02.2005. - Данас

"Bibliodyssey", трећа срећа
Нове књижаре у СЦГ више нису "научна фантастика"

Управо су започети послови на отварању десет нових књижара у градовима Србије и Црне Горе у оквиру трогодишњег пројекта унапређења тржишта књиге Србије и Црне Горе "Библиодyссеy 2003 - 2006", једног од највећих развојних програма у култури са буџетом већим од милион и по евра, саопштено је јуче на конференцији за новинаре у републичком Министарству културе. Након два неуспешна покушаја, трећим тендером је коначно прикупљено довољно квалитетних понуда, рекао је Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије - коауторске, имплементирајуће и координирајуће институције пројекта "Библиодyссеy 2003 - 2006". Тако ће наредних месеци по једна књижара бити отворена у Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Зрењанину, Смедереву, Новом Пазару, Сремској Митровици, Вршцу, Подгорици и Цетињу. Књижари који су одабрани за овај посао добиће по 25 хиљада евра, док их уговор између осталог обавезује да поштују рокове, подносе периодичне извештаје о раду као и да најмање седамдесет одсто робе на њиховим полицама буду искључиво књиге. "У Сремској Митровици више не постоји ниједна књижара, јер су старе претворене у папирнице", рекла је Силвија Дражић из новосадске књижаре "Високошколска", која ће отворити књижару управо у централној општини Срема. Један од услова тендера био је да се књижара не отвара у месту које је иначе седиште књижара који конкурише, али и да то не буду баш најмања места у унутрашњости без икакве културне инфраструктуре и потенцијалних купаца.
Највећи донатори пројекта унапређења тржишта књиге Србије и Црне Горе "Библиодyссеy 2003 - 2006", између осталих су и холандско Министарство иностраних послова, Фонд за отворено друштво и друге међународне фондације. У току је реализација још неколико сегмената пројекта - осим опремања и отварања књижара у Србији и Црној Гори, имплементирају се и програми за развој књижно-информационог система те дистрибутивног центра, као и обука издавача, књижара, дистрибутера и других релевантних чинилаца на тржишту књиге. Набавка штампарске опреме за мале тираже, као и значајне активности у домену регионалне сарадње - укључујући копродукцијско издаваштво и библиотечку сарадњу, планирани су током 2005. године. Иначе, у финансирању нових књижара учествују оба министарства културе државне заједнице СЦГ. Драган Којадиновић, министар културе Републике Србије, јуче је упутио позив "великим домаћим издавачима који немају књижаре у центру града" будући да је у згради Министарства обезбеђен простор за више књижара. Тај простор би требало да постане храм књиге, истакао је Којадиновић, у коме ће бити места и за издаваче из Хрватске, Босне и Херцеговине, као и иностране издаваче који објављују књиге на српском језику.

Милица Јовановић10.02.2005. - Глас јавности

Помоћ књижарима

Трогодишњи пројекат Народне библиотеке Србије и Министарства културе под називом "Унапређење тржишта књиге Србије и Црне Горе", вредан милион и по евра, улази у завршницу. Десет српских градова ових дана започиње радове на адаптацији, опремању и отварању нових књижара. На тендеру који је расписала Народна библиотека Србије одабране су фирме из Ниша, Крагујевца, Крушевца, Зрењанина, Смедерева, Новог Пазара, Сремске Митровице, Вршца, Подгорице и Цетиња које су дужне да до краја прве половине 2005. године отворе књижаре.

- Овим пројектом желимо да развијемо књижно-информациони систем и дистрибутивни центар како бисмо олакшали приступ књигама за све са простора екс-Југославије. Дошло је време када је могуће пласирати издања наших писаца на хрватско и босанско-херцеговачко подручје.

Језик обједињује овај простор, ма какве политичке околности тренутно владале - рекао је Сретен Угричић, директор Народне библиотеке и додао да су донацијама овај пројекат највише помогли холандско министарство иностраних послова, европски књижни фонд, Фонд за отворено друштво, организација "Нова страница" из Бугарске...

Министар културе и информисања Драган Којадиновић најавио је отварање неколико књижара у просторијама министарства јер многи издавачи немају продајни простор у центру града.
- Надам се да ће тих неколико стотина квадратних метара у Министарству културе бити адаптирано у књижаре како бисмо на једном месту током целе године имали мини сајам књига - рекао је Којадиновић.

А. Н.10.02.2005. - Вечерње новости

Десет нових књижара

У оквиру трогодишњег пројекта “Унапређење тржишта књиге Србије и Црне Горе”, до јуна ове године десет градова наше државе требало би да добију по једну нову књижару.

Овај пројекат, који координира Народна библиотека Србије, један је од највећих у сфери културе у нашој земљи са укупним буџетом од више од 1,5 милиона евра, речено је на јучерашњој конференцији за штампу у Министарству културе Србије.

Нове књижаре биће отворене у Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Смедереву, Новом Пазару, Сремској Митровици, Вршцу, Подгорици и Цетињу.

Министар Драган Којадиновић је истакао да је овај пројекат усмерен унапређењу издаваштва и најавио скоро расписивање тендера за отварање седам књижара у згради Министарства културе.

Пројекат унапређивања домаћег тржишта књиге, како је рекао Сретен Угричић, управник Народне библиотека Србије, обухвата и развој домаћег књижевно-информационог система, стварање књижевног дистрибутивног центра и обуку издавача, књижара и дистрибутера.

Д. Б. М.горе штампај пошаљи