Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Лектира на интернету


Лектира на интернету


26.01.2005. - Вечерње Новости

На дан школске славе Свети Сава, представљена је прва дечија дигитална библиотека.

Ову библиотеку чини преко стотину најлепших дечијих књига свих времена. Књиге су дигитализоване у пуном формату и доступне за читање преко интернета и у електронским читаоницама јавних библиотека.

Дечија дигитална библиотека део је великог пројекта „Интернационална дечија дигитална библиотека“, која има за циљ стварање светске колекције од 10.000 дечијих књига, на 100 језика, из 100 земаља.

Народна библиотека Србије укључила се у овај пројекат у јуну 2003. и истовремено покренула иницијативу за стварање националне дечије електронске библиотеке.

На пројекту су радили професори дечије књижевности, издавачи, библиотекари, међу којима су Предраг Чудић, Васа Павковић, Јован Љуштановић, Слободан Ж. Марковић.

Очекује се да ће овај пројекат омогућити деци учење слова и речи, информатичко описмењавање, као и подстицање навике читања - сматра Весна Ињац, заменик директора НБС.

Након завршетка пројекта дечије библиотеке, планира се и „библиотека за одрасле“ која ће садржати око 2000 наслова. Овим путем ће читаоцима бити представљени стари српски рукописи, међу којима ће се наћи и „Мирослављево јеванђеље“.


К. Г.

горе штампај пошаљи