Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > ISBN директно из Народне библиотеке Србије


ISBN директно из Народне библиотеке Србије


29.12.2004. - Данас

Народна библиотека Србије од јануара 2005. године постаје Национална ISBN агенција за територију Србије, а Народна библиотека "Ђурђе Црнојевић" ISBN агенција за територију Црне Горе.

Тиме досадашње надлежности Јубина (Југословенског библиографско-информационог центра) прелазе на наведене библиотеке, што значи да ће националне библиотеке Србије и Црне Горе бити центри за издаваче у којима ће се додељивати ISBN бројеви (Међународни стандардни бројеви за књиге), саопштено је из Народне библиотеке Србије. Овај пренос надлежности обавља се у складу са новим Законом о измени Закона о издавању публикација, као и у складу са новим међународним уговором који су националне библиотеке Србије и Црне Горе потписале са Међународном ISBN агенцијом из Берлина. НБС саопштава да ISBN агенција мења само седиште, и да издавачи и даље могу да користе ISBN бројеве које имају на располагању, јер префикс 86, који означава број за земљу, остаје исти. ISBN агенција за Црну Гору задржава исти префикс за земљу, с тим што ће Народна библиотека Србије у првом периоду бити одговорна за адекватну расподелу бројева за Црну Гору.

Са овом функцијом Народна библиотека Србије коначно обједињава на једном месту све послове значајне за издаваче. "Очекујемо да ће сви издавачи у Србији бити изузетно задовољни, јер ће убудуће све потребне податке добијати на једном месту (CIP запис, међународни стандардни бројеви ISBN, ISSN, ISMN, DOI), и то све у оквиру постојеће цене за CIP. Наиме, додељивање свих међународних стандардних бројева у Народној библиотеци Србије убудуће ће бити бесплатно, што ће свакако представљати олакшање за финансијско пословање свих издавача", наводи се у НБС.

М. Јовановић

горе штампај пошаљи