Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > У Народној библиотеци Србије угрожено око 5 милиона књига и рукописа


У Народној библиотеци Србије угрожено око 5 милиона књига и рукописа


02.12.2004. - BBC Serbian

Прве пукотине у магацину а са њима и први проблеми, настале су пре две године, али се ситуација драстично погоршала током летошњих радова на Светосавском платоу, где се уз храм Светог Саве налази и Народна библиотека Србије.

У управи библиотеке су уверени да је градска власт, иначе инвеститор пројекта уређења Светосавског платоа одговорна, јер је тешка механизација која је том приликом употребљена, допринела даљем пропадању магацина.

Управник Народне библиотеке Србије Сретен Угричић, описује како су књиге спасаване током последње кише:

"Ми смо се борили колико смо могли. Дакле, подметали смо кофе на та места на којима се вода појављивала, па смо их померали како се вода појављивала на неком другом месту, па смо онда најлонима покривали одређене сегменте нашега магацина. Али, то није било довољно, ипак нисмо успели да заштитимо све. У међувремену је на тај начин оштећено око хиљаду књига."

На срећу, највећи део књига ће моћи да се конзервира, а највреднији примерци су овај пут сачувани. Градска власт одбија оптужбе библиотеке и као прву помоћ упутила је 30 кофа и пластичну фолију.

Потом су стигли и радници који санирају пукотине у магацину. Опасност међутим лежи у чињеници да већ код прве следеће кише могу да се појаве нове пукотине, а постоје фондови књига који су према Угричићевим речима, посебно угрожени:

"Постоји озбиљан ризик да у тој комбинацији повишене влажности и прашине дође до појаве буђи у магацину која би се онда могла као нека епидемија проширити на већи део магацина, што засад не смем ни да замишљам како би изгледало."

После апела који је из Народне библиотеке упућен јавности, градски челници су ипак понудили решење. Наиме, донесена је одлука о изради елабората за трајно решење многобројних проблема са којима се суочава ова институција у којој је похрањено око 5 милиона књига и рукописа.

Ови радови који би на трајан начин требали да регулишу сва три аспекта овога проблема - акутно стање, његову трајну санацију, као и проширење магацина, све то захтева велика улагања. Али, верујемо да сам значај проблема и онога што је овде угрожено ће ипак утицати да се одговарајућа средства нађу и да се заједничким снагама то ипак реши."

Осим што верује да ће из скромних буџетских средстава ресорног секретаријата градске владе и министарства за културу, бити пронађена финансијска средства за реконструкцију, Угричић наводи да битан проблем остаје недовољна свест о значају тешкоћа са којима се сусрећу овакве институције.

Тамара Пуповац

горе штампај пошаљи