Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Страх од првог снега


Страх од првог снега


07.12.2004. - Вечерење новости

НЕУМОЉИВА вода поново је пронашла пут до ионако угроженог магацина Народне библиотеке Србије.

Протеклих десетак дана радници фирме „Изолација“ су, по налогу Градске скупштине, крпили око 70 рупа и напрслина због којих је крајем новембра дошло до продора воде и оштећења 1.000 књига.

- Изместили смо фонд ка средишту магацина, тако да су књиге, које су се налазиле у најкритичнијем делу, сада на сигурном. У магацину смо поставили и 100 кутија са хемикалијама које апсорбују влагу. Досадашњи радови су дали резултате и тренутна ситуација је много боља него раније, јер вода сада цури само на три места - објаснио нам је Сретен Угричић, управник Народне библиотеке и додао да се у овом периоду ниједна књига није оштетила и да је влажност ваздуха у нормали.

Ипак, чињеница да вода наставља да продире у магацин и да услед веће кише или снега може изазвати нову хаварију никог од надлежних није оставила равнодушним. Архитекта Предраг Мишић из Завода за заштиту споменика културе града, задужен за стручни надзор, каже да ће уколико вода и даље буде продирала, тражити да се промени досадашњи начин рада како би се до пролећа и комплетне санације пронашло неко адекватније решење.

Сретен Угричић такође сматра да је највећи проблем што је велика количина воде наталожена унутар бетонских конструкција.
- Вода која долази споља није отклоњена тако да се она унутрашњим радовима У магацину само задржава. Нико не може да гарантује да ли ће пре пролећа бити поновних оштећења. Прави тест издржљивости биће први снег. У сваком случају, неопходна су нам средства како би следећег пута могли да одреагујемо на време. Од министра Којадиновића тражили смо да нам из буџетских резерви обезбеди 10 милиона динара које би користили за евентуалне хаварије - додао је Угричић.
Министарству културе је такође упућен предлог у коме се тражи да Влада и Министарство финансија помогну Народној библиотеци тако што ће у оквиру републичког буџета за следећу годину планирати средства за санацију ове установе. Колико је пара потребно за њену комплетну обнову остаје под великим знаком питања. Тачан износ биће познат пошто Грађевински факултет, највероватније у сарадњи са Николом Хајдином председником Српске академије наука и уметности, изради комплетан пројекат обнове библиотеке.

М. Мрђен

горе штампај пошаљи