Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Књиге су на сигурном


Књиге су на сигурном


02.12.2004. - Глас


Иако је киша опет почела да пада, књигама у Народној библиотеци не прети оштећење. Дугогодишња оштећења на овој згради узрок су продирања воде, а не, како се предпостављало, радови на Светосавском платоу.

- У нашој згради радило се и пре и после извештаја. Предузеће "Изолација" је закрипило све рупе и пукотине, а киша, како ми је јављено, није продрла до књига. Међутим, то не значи да неће бити оштећења јер вода улива после 10-2 сати таложења воде када она нађе своје путеве. Предузели смо све неопходне мере. Измештамо фонд тако што сабијамо књиге у магацин и неке физички измештамо и одлажемо их на друга места - каже Сретен Угричић, управник Народне библиотеке.

Он каже да књиге раније нису склањали због тога што свако премештање књига компликује опслуживање читаонице.

- До сада смо покривали књиге најлонима, а сада смо све из делова где продире вода склонили. Посетили су нас и Драган Којадиновић, министар културе, и архитекта Ђорђе Бобић и чини ми се да сада све иде у конструктивном правцу. Ово је привремена санација и тако ћемо издржати до пролећа када би требало да буде готов пројекат и елаборат трајне санације који ради Грађевински факултет. Имамо обећање и од Града и од Републике да ће се решити три основна питања која тиште ову библиотеку - да се реши продирање воде, да се санира и прошири магацин - каже Угричић.


В.В.

горе штампај пошаљи