Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Багерима по изолацији


Багерима по изолацији


25.11.2004. - Вечерње Новости


ПОСТОЈЕ наговештаји да су надлежне институције препознале горући проблем Народне библиотеке Србије, чији запослени већ данима спасавају књиге из поплављеног магацина. Свакодневно долазе радници фирме "Изолација" који покушавају да привремено закрпе пукотине.

Начелно је договорено да се санација зграде обави у две фазе и да ће највероватније Град о томе водити бригу. Како сазнајемо, радници поменуте фирме ће до пролећа бити у приправности да се не би поновила штета. Запослени у Библиотеци инсистирају да комплетан надзор привремене санације врши Завод за заштиту споменика културе Београда под чијом је заштитом ова зграда. Потом се планира и комплетна санација зграде за коју ће до тада бити израђен пројекат. За тај посао највероватније ће бити ангажован Никола Хајдин, председник САНУ, као врсни познавалац те проблематике. У покушају да сазнамо нешто више о његовом ангажовању на санирању библиотеке, Хајдин нам је рекао да га нико о томе није обавестио.

Још није утврђено да ли је до поплаве дошло због слегања терена, подземних вода или радова на врачарском платоу. По најавама Ђорђа Бобића, архитекте града Београда и аутора пројекта изградње Светосавског платоа, чека се извештај Завода за вештачење који ће у понедељак бити готов.

Уколико се испостави да су оштећења изазвали радови на Светосавском платоу, Град ће сносити све трошкове санације.

- Планирамо да Грађевинском факултету поверимо израду пројекта санације читаве зграде Народне библиотеке. Тада би се изградио и нови депо, између Библиотеке и Небојшине улице - истакао је Бобић. - Предузеђе "Изолација" тренутно ради привремену изолацију и завршиће је за неколико дана. На пролеће би се кренуло У озбиљну санацију. Подсећам да је Народна библиотека у надлежности Министарства културе и потрудићемо се да их притиснемо да раде свој посао.

И док стручњаци Завода за вештачење раде анализу и траже узрочнике , ево шта су запослени у Народној библиотеци забележили у свом извештају о нанетој штети приликом изградње врачарског платоа, који је достављен и Министарству културе и Скупштини града:
"Током радова преко мермерног тротоара испред улаза у библиотеку пролазила је тешка механизација, која је приликом уклањања земље и тротоара оштетила хидроизолацију на целом северном делу зграде. Последица је продор воде у магацине књига где се чува велики број вредне грађе. Нивелација терена око библиотеке и капацитет канала за прихватање атмосферске воде нису добро изведени. Вода која се слива са платоа и крова задржава се уз сам спој вертикалне и хоризонталне изолације одакле налази свој пут кроз оштећен мермер, хидроизолацију и плочу до магацина књига".

У извештају се истиче да су они на ту околност упозоравали још током лета, јер је вода и после мањих киша продрла у магацине. Такође, напомиње се, да су приликом радова извођачи уништили све вертикалне водове громобранских инсталација на северном делу зграде. Запослени су били принуђени да сами поставе нове громобране, а трошкови им још нису рефундирани.

- Библиотека је имала спољну прстенасту хидратантску мрежу, коју је одржавала и редовно вршила прегледе. Извођачи радова су самовољно уклонили хидранте, без икакве најаве, упозорења или наше сагласности - пише у извештају. - Након наше опомене поставили су одређен број хидраната на северном делу, не водећи рачуна о томе како је пројектована мрежа. И тек након поновног упозорења спојили су их на стару мрежу библиотеке.И даље нисмо у стању да лоцирамо хидранте на јужном делу мреже, а по ко зна који пут је затрпан водомер наше библиотеке.

Као још један проблем наводи се да је капа вентилационог отвора уклоњена, како би се он озидао тако да се уклапа у околину. Међутим, нова "капа" није стављена, нити је враћена стара. Како би се спречило да неко упадне у вентилациони отвор извођачи су ставили даске спречивши проток ваздуха. Тренутно не постоји вентилациона капа, даске су упале у вентилациони канал у који пролазници убацују смеће, пише на крају извештаја.


ЗАВОД НАДЗИРЕ

По речима Вере Павловић Лончарски, директора Завода за заштиту споменика културе Београда, Министарству културе прослеђен је предлог да се направи мултидисциплинарна група стручњака која би решила проблем Народне библиотеке.
- С обзиром да је зграда библиотеке под заштитом Завода од 1987. године, наши стручњаци су свакодневно на терену и врше конзерваторски надзор. Рано је доносити било какве закључке, јер морамо сагледати све чињенице. У току су хитне интервенције које надзире наш колега архитекта Предраг Мишић.

М.И.М. - Д.Б.М.

горе штампај пошаљи