Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Коментар: Водом на књигу


Коментар: Водом на књигу


25.11.2004. - Данас


Када је 15. фебруара 1832. године, по жељи књаза Милоша Обреновића, Књиговезница Глигорија Возаровића постала "колевка" сада Народне библиотеке Србије, чијем су инаугурисању присуствовала тада највиша световна и црквена лица, потврђена је свест да је реч о институцији од националног значаја. Милош Велики, иако неписмен, био је свестан чињенице да су управо ови постулати основе очувања националног идентитета, што је у оно време био најважнији културни садржај не само српског народа.

Први велики, и вероватно најјачи ударац српској култури у историји ове државе, десио се у следећем веку, када су бомбе немачких штука, изазвале ватрену стихију која је уништила највећи део зграде библиотеке и онога што је у њој било. Тај 6. април 1941. године, памтиће се, не само због библиотеке, а у име сећања, проглашен је и Даном Народне библиотеке Србије, која је из Косанчићевог венца премештена у Небојшину, онда новоизграђено, велелепно здање за чување продуката Гутенбергове галаксије. Одмах до Храма светог Саве који је, још увек, био "wорк ин прогресс". Тако су се сусреле две институције, стара и нова која је преузела веома битну улогу претходне.

Сада када смо "неповратно закорачили у дигитално-информатичко друштво знања", како рече Сретен Угричић 28. фебруара, током обележавања новог Дана НБС, вода је продрла у депое НБС, управник запомаже, прети... републичко Министарство културе ("у чијој је НБС надлежности, које, опет, иако обавезно да одржава зграду, годинама није уложило ни један динар") оглашава се саопштењима, градске структуре покушавају да "закрпе" оно што се може, а непроцењиво благо спасава се кофама, најлоном и сличним стварима "надохват руке". Чимбеници културне политике у земљи Србији и њеном главном граду, пак, утркују се, последњих деценија, ко ће се више "озадужбинити", новац за храмове и цркве не недостаје. Библиотеке, музеји и ини, мораће, дакле, да се стрпе. Како сад, одједанпут, вода може да угрози националну културу? Заборављају, међутим, сви да и "коаксијални кабл може да се овлажи".

У међувремену, Светосавски плато, Храм светог Саве, Београдски метро, напредују и "не сметају библиотеци". Вода стиже с неба, уосталом. "Ако се хитно нешто не предузме, управник НБС и UO мораће о овоме да известе релевантне међународне институције, као што су UNESCO, IFLA (Светска библиотечка асоцијација) и CENL (Конференција националних библиотека Европе)", саопштено је неки дан. Свет, у последње време, иначе "пресеца све Гордијеве чворове" у овој земљи.горе штампај пошаљи