Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Народна библиотека и даље мокра


Народна библиотека и даље мокра


25.11.2004. - Глас


Кише за сада нема, а запослени у Народној библиотеци и сви они којима књиге старе више од сто година, као и зграда подигнута 1832. године нешто значе моле се "вишим силама" и да је не буде у скорије време. Макар док се не поправи најосновније у библиотеци и док се књиге не збрину на друго место. Око 4.500.000 књига може бити уништено водом, влагом и буђи. Ако се нешто не промени.

- Постоје разне спекулације шта се ту дешава. Град је обавештен пре десетак дана шта се десило и предузети су одговарајући потези и мере одговорности. Тражили смо да се хитно уради извештај Завода за вештачење и да се тачно утврди због чега је дошло до оштећења. Неки сматрају да је "кривац" изградња Светосавског платоа, а неки окривљују железнички подземни тунел. У понедељак ће извештај бити готов па ће се тачно знати узрок - каже Ђорђе Бобић, градски архитекта.

Грађевински факултет ће, такође, хитно урадити пројекат санације целе зграде јер овај проблем има дугорочну природу и траје 10-15 година.

- Ја сам јутрос обишао радове предузећа "Изолација" које ради привремену санацију овог објекта. За два-три дана биће све завршено. Радници овог предузећа обавезни су да до пролећа, када ће бити могућа дубља и озбиљнија обнова зграде, дежурају и стално надзиру њено стање. Из библиотеке нису одмах пријавили шта се десило унутра него су покушали да ствар реше кантама, што сматрам да је њихов пропуст. Књиге и сада стоје покривене најлонима и није ми јасно због чега их нису склонили - каже Бобић.

У Народној библиотеци кажу да три радника дежурају и воде рачуна да не буду угрожене још неке књиге, али нису сигурни колико ће ова метода бити ефикасна када буде пао први снег.

В. Вуковић

горе штампај пошаљи