Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ СРБИЈЕ


ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ СРБИЈЕ


24.11.2004. - Политика

- Буђ међу књигама -

Хаварија у магацину прети да угрози пет милиона библиотечких јединица

Невреме које је прошлог петка тако изненадно захватило Београд, наудило је и магацину Народне библиотеке Србије и водом наквасило више од хиљаду вредних књига, у тридесетогодишњој згради, којој, по свој прилици, истиче рок.

Да је заиста тако уверили су се јуче новинари неколико редакција, које су службеници ове институције културе спровели до „ризичног”, првог подземног нивоа магацина, који се иначе простире на 16 хиљада квадратних метара.

Весна Јовановић, координатор за односе са јавношћу НБС, новинаре води кроз пространу подземну дворану испресецану правилним низом полица са књигама, и зауставља се поред дугачког зида са поређаним пластичним кофама. Овај зид само је метар удаљен од првих полица, које су прекривене ПВЦ фолијом, добијеном љубазношћу Секретаријата за комуналне и стамбене послове.

– Оштећени зид окренут је према Врачарском платоу, где је, претходних месеци, пролазила тешка механизација. Зато је напукао канал за дренажу. Угрожен је први подземни ниво магацина, а ако ништа убрзо не буде предузето, биће угрожен и други спрат испод земље: реч је о трезору са највреднијим књигама, каже Весна Јовановић.

Према речима Слађане Стојаковић, начелника Сектора за чување и коришћење фонда, у тридесетогодишњем животу зграде Народне библиотеке зидови јесу прокишњавали, пукотине су повремено уклањане, и годинама, у суштини, нико на њих није мислио.
– Иако је у последње време, после сваке падавине, прокишњавање било приметно, невреме прошлог петка приморало је портира да 24 сата празни препуне кофе воде. Несрећа је у томе што тачно не може да се одреди место где прокишњава, јер се пукотине брзо шире према средини магацина, или се појављују између полица.

Оштећене књиге однете су у службу за конзервацију, и штета је донекле смањена. У делу магацина који је изложен сталној влажности заправо не постоје услови за чување књига, јер буђ може да захватиспии цео национални фонд, наглашава Слађана Стојаковић.

Док новинарима показује мале, црне пукотине, које су на неким местима боју повукле од зградишне арматуре, а на другима су, опет, безбојне јер их вода стално испира, наша саговорница наглашава да се у најугроженијем делу налазе књиге штампане после 1868. године и серијске публикације, а то је редовни фонд.

Ниво испод тог првог подземног је трезорски фонд, где се налазе старе и ретке књиге, картографска грађа и музикалије, као и музејски примерак редовног фонда.

Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије, наглашава да је изградња Светосавског платоа највероватнији узрок оштећења хидроизолације и хаварије у магацину, који укупно броји пет милиона библиотечких јединица.

Он, такође, указује на неопходност израде елабората трајне санације комплетне зграде библиотеке, која би наступила после привремене поправке, што би објекту омогућило да презими.
– До сада је библиотека имала посете чак осам делегација комуналних, инспекцијских, заводских, и других служби, приметан је одзив Министарства културе и Завода за заштиту споменика културе Београда, у чијој надлежности је зграда Народне библиотеке. Ипак, иако је посао одржавања објекта у надлежности града, Скупштина Београда никада ништа није уложила у његову обнову, нагласио је Сретен Угричић, уз напомену да је неопходна сарадња републичких и градских власти у послу обнове некада нове, а сада већ – старе зграде библиотеке.

Највредније књиге склоњене су, сазнајемо, у трезор Археографског одељења, а остале стрепе од првих снежних падавина…

Наше питање – на које издатке су све потрошене паре добијене за Народну библиотеку протеклих година, остало је – без одговора.

М. Вулићевић

горе штампај пошаљи