Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Угрожено 5.000.000 књига!


Угрожено 5.000.000 књига!


24.11.2004. - Вечерње Новости


ЗАПОСЛЕНИ у Народној библиотеци у Београду јуче су за све посетиоце у холу (најчешћем изложбеном простору) припремили једну тужну изложбу.
У стакленим витринама уместо добро очуваних експоната, "изложене" су влажне и оштећене књиге. Као опомена за оно што се у овој згради последњих месеци догађа.
Књижни фонд, у којем је око 5.000.000 књига, угрожен је неконтролисаним продором воде у простор подземног магацина. Узрок ове хаварије су радови на изградњи Светосавског платоа. До сада је потпуно или делимично оштећено више од 1.000 књига, а највећа опасност, према мишљењу конзерватора, прети од појаве буђи, која може да захвати цео национални фонд.
- Воде је сваким даном све више и страхујемо од следеће кише - описује Љубомир Бранковић, шеф магацина. - Највећи проблем је недостатак безбедног простора.

Ако се нешто хитно не предузме запослени тврде да ће морати да известе и међународне институције као што су UNESCO, IFLA (Светска библиотекарска асоцијација) и CENL (Конференција националних библиотека Европе).

Апел за помоћ више пута су упућивали и Војиславу Миловановићу, протонеимару и руководиоцу грађевинског бироа за изградњу храма Светог Саве. Извештај о стању објекта и проблемима везаним за чување библиотекарске грађе достављен је министру културе Драгану Којадиновићу, помоћнику министра Миладину Лукићу, градоначелнику Београда Ненаду Богдановићу, као и Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда.Према речима запослених, Министарство културе, које финансира ову установу, одмах је реаговало тако што су утврдили да постоје видна оштећења у магацину и на самој згради Библиотеке, као и на простору испред ње. После тога, стручњаци Завода за заштиту споменика културе Београда констатовали су да су оштећена настала као последица несавесне изградње врачарског платоа.
- Решавање ових проблема је изнад наших новчаних могућности - каже Гордана Давид, секретар Библиотеке. - Надлежни морају да схвате да ово није само наш проблем и да је време да се предузму дугорочни и конкретни кораци.

Прве најаве за решавање овог проблема стигле су из кабинета градоначелника: речено им је да ће цео случај као приоритетан преузети и решити архитекта града Ђорђе Бобић, један од пројектаната врачарског платоа.
- Сви су били, гледали, отишли, а ми не знамо шта ће предузети - истиче Гордана Давид. - Извесно је само да нам метеоролошки изгледи у ово доба године неће ићи наруку.

ПОМОЋ ДО ПЕТ РОЛНИ
- НАМА је жао што се ово догодило, јер смо чинили колико год смо могли да допринесемо изградњи Храма и врачарског платоа. Нажалост, од тога смо имали много штете, а никакве користи - каже за "Новости" Сретен Угричић, управник Народне библиотеке. - Апелујемо да се ово стање што пре превазиђе. Књиге пропадају. Од многобројних обећања, стигло нам је само пет ролни најлона од градске комуналне службе. А шта је то на пет милиона књига? Од надлежних стижу уверавања да ће се решавању овог проблема приступити пре снега и мраза, али то је само привремено решење, требало би размишљати на дуге стазе. До тада, принуђени смо да потурамо кофе, ширимо најлоне, запушавамо рупе и да нон-стоп пратимо стање у депоима.
Дежурамо, док се нешто не предузме.


М. И. М

горе штампај пошаљи