Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Након оштећења више од хиљаду књига неконтролисаним продором воде у подземни депо Народне библиотеке Србије,


Након оштећења више од хиљаду књига неконтролисаним продором воде у подземни депо Народне библиотеке Србије,


24.11.2004. - Данас

Министарство културе "реагује дописима", од новца ни трага.

Radovi na Svetosavskom platou i izgradnja metroa najsumnjiviji.

Услед неконтролисаног продора воде у простор подземног депоа Народне библиотеке Србије потпуно је или делимично оштећено више од хиљаду књига, саопштено је у уторак из управе НБС, и тиме обзнањен епилог вишедневне размене дописа и упозорења са надлежним службама заштите, инвеститорима радова на Врачарском платоу и ресорним државним институцијама.

Наиме, Секретаријат за комуналне и стамбене послове града Београда обавештен је 12. новембра о алармантном стању централног депоа НБС и његовој угрожености. Уследио је састанак са представницима библиотеке, Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, градског Завода за заштиту споменика културе и извођачима радова, на коме је договорено да се одмах "затражи експертиза насталих оштећења" те "предлог хитних мера како би се спречио даљи продор воде".

У обавештењу Секретаријата за комуналне и стамбене послове града Београда о предузетим мерама на санирању настале штете, наводи се и да је Секретаријат предузео све неопходне кораке за обезбеђивање потребне експертизе, на основу које ће се заузтети заједнички став по питању привременог санирања унутрашњости објекта, док се не изради главни пројекат санације. Пљускови су предухитрили ове послове, и Секретаријату је у петак 19. новембра једино преостало да НБС пошаље "пет ролни ПВЦ фолије како би се привремено заштитио библиотечки материјал".

У саопштењу НБС наводи се да су радови на изградњи Врачарског платоа највероватнији узрок хаварије, услед које је оштећен део прворазредног културног добра који се чува у њеним депоима. "Целокупан тим грађевинског бироа био је, током радова на платоу осам месеци смештен у просторијама НБС, без икакве надокнаде, што је био солидаран гест НБС и наша помоћ и подршка изградњи Храма и платоа", истиче се у управи НБС.

Извештај о стању објекта и проблемима везаним за чување библиотечке грађе достављен је између осталих и ресорном Министарству културе, које је, како се наводи, одмах реаговало "дописом Скупштини Београда и градском Заводу за заштиту споменика културе", које је надлежно за зграду НБС као непокретно културно добро.

Помоћник министра културе задужен за културно наслеђе Миладин Лукић, наводи се у саопштењу НБС, предложио је градоначелнику Београда да градски Завод изведе превентивне мере привременог заптивања напрслина у депоу, да се изради елаборат са дијагнозом узрока и стања угрожавања зграде, као и да се приступи изради главног пројекта санације на основу ког би се извели радови. Како се наводи, помоћник министра културе замолио је том приликом да се ове мере реализују средствима из градског буџета, док би мере обезбеђења "конструкције финансирања радова на санацији и извођењу радова одмах након израде пројекта" биле извршене у договору са републичком Владом.

Градски архитекта Ђорђе Бобић, иначе један од пројектаната Врачарског платоа, у изјави за Данас наводи да је од Завода за вештачење наручио хитну експертизу стања како би се утврдио стварни узрок хаварије, те да извештај Завода очекује већ у понедељак. "У среду ујутро почели су радови на хитној санацији штете коју сам такође наложио, која ће бити завршена за неколико дана", истиче Бобић.

Главни пројекат санације израдиће Грађевински факултет, пошто стручњаци стекну увид у извештај Завода за вештачење. "Библиотека наводи да су проблеми у депоу нешто што траје дуго, а што је погоршано радовима на Платоу. Међутим, могуће је и да је у питању слегање терена, који је прилично лош", каже архитекта Ђорђе Бобић. "Слегање читавог комплекса могли су изазвати и радови на изградњи тунела за метро који пролази управо испод библиотеке, и чије се вибрације осећају и у околним стамбеним зградама. Заиста ми се чини да површински радови на уређењу Платоа нису могли да узрокују такву штету, али коначне закључке ћемо моћи да изведемо тек пошто недвосмислено утврдимо шта је стварни узрок".

Градски архитекта напомиње да је НБС у надлежности Министарства културе које иако обавезно да одржава зграду, годинама није уложило ни један динар. Град је са своје стране плаћао све што је током радова на уређењу Врачарског платоа било везано и за зграду НБС, као што је замена комплетне хидрантске мреже али и кишну канализацију око зграде НБС, која раније није постојала. Плаћена је и поправка дела плочника на прилазу библиотеци. "Током радова на уређењу Платоа, установљено је да је спољашња хидроизолација подземних депоа потпуно пропала. Њену замену финансирао је град", указује Ђорђе Бобић.

Помоћник министра Миладин Лукић ни овог пута није био доступан за изјаве.
М. Јовановић

горе штампај пошаљи