Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Оштећена књига из 1875. године!


Оштећена књига из 1875. године!


24.11.2004. - Глас Јавности

Следећа киша може бити кобна!

Народна библиотека се ових дана суочила са највећим проблемима у својој новијој историји. Изгледа да су радови који су извођени на платоу испред храма Светог Саве нарушили равнотежу зграде, па је кишница нашла пут до магацина са 4.500.000 књига. Око 1.000 књига је том приликом оштећено, од чега 100 без изгледа да буде спасено.

Сви запослени у библиотеци страхују да се кишница не пробије до средишњег дела магацина, што би означило почетак праве катастрофе. На полицама, поред старих и вредних књига, стоје и кофе, канте и посуде чија је сврха да прикупљају црвенкасту, смрдљиву воду која се пробила кроз тело зграде. Поред овог, акутног, постоји и хронични проблем: убрзано понестаје места за складиштење нових наслова.
- Могућности за проширење су мале, јер то захтева опсежне радове. Постоје два начина да се проблем реши: или проширење постојећег магацина или дислокација једног дела колекције негде другде - каже Сретен Угричић, управник Народне библиотеке Србије за Глас.

Највећа опасност за књиге, по речима запослених, није само киша, односно вода која пада. Наиме, уколико се помешају влага и прашина може да се појави буђ, а тек би онда кренула права катастрофа. Буђ би захватила већи део магацина, а велике делове фонда библиотеке је тешко реконструисати.
- Од тренутка када су почели радови на Платоу испред Храма Светог Саве почео је и хаос: нестајало је струје, покудани су телефонски каблови, видео надзор, хидрантна мрежа је прекидана, прашина, која је најпогубнија за књиге, куљала је свакоднено кроз вентилационе отворе - каже Угричић.

На место хаварије је дошао само један радник из предузећа "Изолација". Зграда је споменик културе, и радови не би смели да се изводе без контроле оних који су за то надлежни.

Како још увек не постоји градска власт, нико није одговоран да притекне у помоћ и да санира овај проблем. Горица Мојовић, в. д. секретара за културу при градској влади, је за Глас рекла како она више није секретар за културу, али да ионако иовако град нема везе са Народном библиотеком, те да је она у надлежности Републике.

Међутим, Сретен Угричић каже да је Градски завод за заштиту споменика одговоран за одржавање зграде Народне библиотеке.

горе штампај пошаљи