Мапа сајтаИмпресум
Приступна страна > О нама > Изводи из медија > Поплава у Народној библиотеци Србије угрожава пет милиона књига


Поплава у Народној библиотеци Србије угрожава пет милиона књига


23.11.2004. - Блиц

Одбрана блага са 150 кофа


Место злочина или место катастрофе, како га називају људи из Народне библиотеке Србије, налази се тачно испод предивног Врачарског платоа испред храма Светог Саве, и испод фонтана које га красе, а садржи пет милиона књига, међу којима су и примерци непроцењивог књижевног националног блага. Спој би био светски да након изградње платоа вода није почела да се слива у подруме библиотеке и пада по оних пет милиона националних књига.

Призор испод Врачарског платоа, у магацину и трезорском делу где Народна библиотека чува поверене јој књиге и благо, потпуно је надреалан. На све стране кофе, кофице и најлони који прекривају књиге, а на плафонима црне капљице воде које се без престанка обрушавају на књиге, полице и под, где се распрскавају у ситније капљице, такође црне. Шеф библиотечког магацина нас „теши“. Каже да је вода црна само на почетку, а касније, ваљда док испере арматуру кроз коју пролази, постане прозирна и могла би и да се флашира. Највећи проблем је што се вода на плафону појављује стално на новим местима, а шеф магацина заједно са обезбеђењем по цео дан прати водене токове, мења место кофама и докупљује нове.

- Веома сам забринут због тога што је цео фонд Народне библиотеке угрожен. У трезорском делу налази се око 300 оригиналних, уникатних рукописа који представљају заиста ретко национално благо и то смо максимално заштитили чак и од могућности да се појави буђ међу књигама. Међутим, Андрић и Киш нису безбедни - каже за „Блиц“ Сретен Угричић, управник Народне библиотеке.

- Библиотека је пуна к’о око и ми смо у паници јер немамо где да склонимо књиге од воде која стално пада на њих. Библиотеку чува 150 кофа. За месец дана уништено је 1.000 књига које су морале да прођу кроз конзерваторску обраду. Највише страхујемо од већих пљускова, снега, али и од књижне инфекције, односно буђи која се јавља када постоји спој велике влаге и прашине. Ако се то догоди, све ће књиге пропасти - каже за „Блиц“ Љубомир Бранковић, шеф магацина.

Сви у Народној библиотеци без остатка окривљују извођаче радова на Врачарском платоу. Мисле да су сувише журили да заврше плато, да су се према Народној библиотеци понашали као према економској згради храма Светог Саве, да нису марили за пројекте библиотеке на које су их библиотекари упозоравали.

- Док се градио плато, поред библиотеке је тутњала тешка механизација и довела до тога да попуцају плоче зидова и темеља кроз које сада можда пролази вода. Такође су немаром уништили громобранску мрежу, разбуцали видео надзор и разорили хидранте, тако да је библиотека која спада у други степен ризика од пожара једно време била без неопходне противпожарне мреже - каже Гордана Давид, секретар Народне библиотеке, која је Министарство за културу Републике Србије успела да заинтересује за национални проблем тек када је отишла код заменика министра са „Андрићем“ са кога се сливала вода.

Последњих недељу дана кроз магацин Народне библиотеке дефиловале су разне забринуте инспекције: Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, Завод за заштиту споменика културе Београда, Београдски водовод и канализација, Комунална инспекција, Завод за вештачење, Грађевински факултет.

- Само пишу записнике, а нико да пошаље мајстора - очајно ће Гордана Давид.
- Зграда библиотеке није свих ових година добро одржавана и она цела мора да прође кроз реконструкцију. То ће се радити на пролеће по пројекту Грађевинског факултета у Београду. Могуће је да су се пукотине појавиле због радова на платоу и град ће веома брзо урадити спољну изолацију. Можда да се радило спорије, можда би се више пазило, али с друге стране, и прекорачење рокова је непопуларно - каже за „Блиц“ Синиша Николић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу града која је била надзорни орган за изградњу платоа.Т. Спаић

горе штампај пошаљи